Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Poliser får hacka datorer – utan tillstånd

- 06/01/2009, 13:32 -

Efter ett beslut från EU behövs inte någon domstolsorder för att polis ska kunna hacka sig in på din dator.

Myndigheten Home Office har gett polis och säkerhetspolis tillåtelse att hacka sig in på privatpersoners datorer. Utan någon sorts domstolsorder.

Efter ett beslut från EU:s makthavare i Bryssel har storebrorsmetoden nu godkänts i tysthet i Storbritannien. Beslutet har väckt starka protester från flera organisationer som står för medborgerliga rättigheter.

Lagen ger säkerhetspolisen MI5 samt den brittiska polisen rätt att hacka persondatorer på distans. De kan därefter behålla information som mejl, surfvanor och chattmeddelanden.

Oroväckande är att beslutet gäller alla europeiska medlemsländer, bland andra Sverige. Detta innebär att till exempel brittisk eller tysk polis kan begära att svenska myndigheter hackar svenska persondatorer för att bevisa brott.

Det enda som egentligen krävs för att persondatorerna ska hackas är ett godkännande från en polischef, om man anser att det finns misstanke om brott, skriver Times Online.

Skrivet av: