"Vapenvila i Gaza accepteras"

- 07/01/2009, 14:50 -

Frankrikes president säger att Israel och Palestinska myndigheten godtagit en plan för vapenvila i Gaza.

Israels offensiv mot Gazaremsan fortsatte i natt. Samtidigt trappas det diplomatiska spelet upp och Egypten har presenterat en plan för vapenvila som Israel överväger.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sade i dag att Israel och Palestinska myndigheten har godtagit en plan för vapenvila i Gaza.

"Presidenten är mycket tillfreds med att Israel och Palestinska myndigheten har accepterat den fransk-egyptiska plan som president Mubarak lade fram i går kväll i Sharm el-Sheikh", hette det i ett uttalande från Sarkozys kansli i Paris.

"Statscheferna manar till förverkligande av denna plan så snart som möjligt för att befolkningens lidande ska upphöra", tillades det enligt Reuters.

Varken Israel eller Palestinska myndigheten hade dock själva bekräftat att man godtagit vapenvilan. Palestinska myndigheten är inte heller en stridande part.

Israel ska sluta bomba Gazaremsan under tre timmar varje dag med start i dag, meddelar armén.

Stoppet ska gälla mellan klockan 13 och 16 lokal tid, alltså mellan 12 och 15 svensk tid.

Premiärminister Ehud Olmerts kansli meddelade tidigare att Israel ska öppna "humanitära korridorer" i Gazaremsan för att låta förnödenheter till befolkningen nå fram.

En medlem av Hamasledningen sade i dag att rörelsen inte ska skjuta några raketer mot Israel så länge som Israel inte bombarderar Gazaremsan.

Nästan en tredjedel av de 689 palestinier som dödats i Israels offensiv i Gaza är barn och de flesta har dödats sedan markoffensiven inleddes, sade sjukvårdspersonal i Gaza stad på onsdagen enligt AFP.

Andelen civila som dödats i kriget har stigit dramatiskt sedan markstyrkor sattes in i lördags mot Hamasrörelsen i Gaza efter en veckas beskjutning från luften och flottstyrkor.

Sammanlagt 220 barn har dödats sedan Israel inledde "Operation gjutet bly" den 27 december, sade Moawiya Hassanein som är chef för räddningstjänsten i Gaza.

I morse retirerade israeliska marktrupper från Khan Yunis i de södra delarna av området efter strider som varat i ett dygn. Enligt vittnen rullade tiotals stridsvagnar ut ur staden i riktning mot Israel.

Under natten samlades FN:s säkerhetsråd för att diskutera utsikterna för en omedelbar vapenvila.

Skrivet av: