FN diskuterar vapenvila i Gaza

FN:s säkerhetsråd har samlats för att diskutera vapenvila i Gazaremsan.


FN:s säkerhetsråd har samlats för att diskutera utsikterna för en omedelbar vapenvila i Gazaremsan.

Samtidigt pågår förtvivlade försök att förmå Israel att avbryta sin elva dagar långa militära kampanj som hittills tagit minst 660 palestiniers liv och skadat närmare 3 000.

Säkerhetsrådets möte är på ministernivå med bland andra USA:s utrikesminister Condoleezza Rice och hennes franske kollega Bernard Kouchner. Fransmannen sitter ordförande har vädjat om omedelbar vapenvila - inklusive ett slut på den palestinska raketbeskjutning mot Israel och insmugglingen av vapen till Hamas styrkor.

Kouchner sade på tisdagen att Frankrike är villigt att delta i en "internationell övervakningsmekanism". Frankrike inväntar nu ett svar från Israel på ett förslag om vapenvila som Egyptens president Hosni Mubarak redovisat för franske presidenten Nicolas Sarkozy. Både USA och Palestinska myndigheten på Västbanken stödjer Mubaraks förslag om vapenvila, ett förslag som utöver eld-upphör innebär stängning av tunnlarna som Hamas använder för att ta in sina vapen.

Egyptens presidenten Hosni Mubarak har bjudit i Israels premiärminister Ehud Olmert att besöka Kairo under onsdagen för att samtala om säkerheten vid gränsen Egypten-Gazaremsan, uppger Kouchner.

Enligt politiska källor ska det israeliska krigskabinettet i dag diskutera huruvida armén ska få order att storma Gazaremsans stadskärnor - en planerad kulmen på Israels offensiv. Hittills har militären stannat i utkanten av staden Gaza och andra stora tätorter. Inmarschen i området har kallats det andra steget efter flygangreppen som började för elva dagar sedan.

Att avancera in i städernas mitt blir ett tredje och sista steg, heter det.

– Israel fortsatte attackerna på Hamas styrkor i natt, bland annat med flyganfall mot städerna Zeiton, Rafah och Khan Yunis.

Samtidigt uppgav vittnen att israeliska markstyrkor retirerade från Khan Yunis i morse, efter att ha opererat i området i ett dygn.

Tiotals stridsvagnar mullrade ut ur staden och återvände till Israel.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!