Israelisk förhandlare till Kairo

- 07/01/2009, 18:56 -

Israel skickar i morgon en förhandlare till Kairo för att diskutera vapenvila.

Israel skickar i morgon en förhandlare till Kairo för att diskutera vapenvileplanen - och signalerar därmed att en del återstår innan det kan komma ett renodlat ja till förslaget.

Försvarsminister Ehud Barak skickar sin medarbetare Amos Gilad till den egyptiska huvudstaden "för att diskutera detaljerna i det egyptiska förslaget", säger en källa i Jerusalem till AFP.

Gilad ska bland annat träffa Egyptens Israelansvarige Umar Sulayman. Samme Sulayman träffade enligt egyptiska statsmedier Hamasföreträdare i söndags, så samtalen kan till och med tolkas som indirekta vapenvilesamtal mellan Israel och Hamas.

De två ärkefienderna Israel och Hamas erkänner officiellt inte varandra som legitima motparter.

Nära Gaza stad rapporterade boende att striderna hade återupptagits efter det tre timmar långa eldupphöret som gällde mellan klockan 12 och 15 svensk tid. Israel har lovat att sluta bomba Gazaremsan under tre timmar varje dag. Stoppet ska gälla mellan klockan 13 och 16 lokal tid. Hamas har å sin sida sagt att man inte ska skjuta några raketer mot Israel så länge som Israel inte bombarderar Gazaremsan.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sade i dag att Israel och Palestinska myndigheten har godtagit en plan för vapenvila i Gaza. Men det bekräftas inte av Israel och Hamas som meddelar att samtal med Egypten om en eventuell vapenvila fortsätter, skriver Reuters. Dessutom är inte Palestinska myndigheten en stridande part.

Premiärminister Ehud Olmerts kansli meddelade tidigare att Israel ska öppna "humanitära korridorer" i Gazaremsan för att låta förnödenheter till befolkningen nå fram.

Nästan en tredjedel av de 689 palestinier som dödats i Israels offensiv i Gaza är barn och de flesta har dödats sedan markoffensiven inleddes, sade sjukvårdspersonal i Gaza stad på onsdagen enligt AFP.

Andelen civila som dödats i kriget har stigit dramatiskt sedan markstyrkor sattes in i lördags mot Hamasrörelsen i Gaza efter en veckas beskjutning från luften och flottstyrkor.

Sammanlagt 220 barn har dödats sedan Israel inledde "Operation gjutet bly" den 27 december, sade Moawiya Hassanein som är chef för räddningstjänsten i Gaza.

I morse retirerade israeliska marktrupper från Khan Yunis i de södra delarna av området efter strider som varat i ett dygn. Enligt vittnen rullade tiotals stridsvagnar ut ur staden i riktning mot Israel.

Skrivet av: