Bush bjöd på historisk lunch

För första gången på årtionden samlades samtliga USA:s presidenter för lunch.


För första gången på årtionden, kanske någonsin, samlades alla USA:s presidenter på onsdagen för lunch i Vita huset.

Den avgående George W Bush tog emot samtliga företrädare som är i livet - Bill Clinton, George H W Bush och Jimmy Carter - samt den tillträdande Barack Obama.

– Ett budskap jag har och som jag tror vi alla ställer upp på är att vi vill att du lyckas, sade den nuvarande president Bush till Obama innan de fem ledarna gick in till den privata måltiden på onsdagskvällen svensk tid.

Träffen rapporteras ha varit Obamas idé, men George W Bush stod som värd.

Medieuppbådet fick bara vara med en kort stund när den unika samlingen av mäktiga män samlades, men snappade upp att Clinton var imponerad av Bushs inredningssmak i Ovala rummet.

– Jag älskar den här mattan, sade Clinton.

Vita huset har rotat i arkiven och kommit fram till att det senaste jämförbara mötet ägde rum 1981. Men till skillnad från nu handlade det då inte om en informell pratstund över en bit mat. George Bush den äldres medarbetare Joe Hagin har sagt till Fox News att mötet den gången hölls för att diskutera vilka av presidenterna som skulle delta vid den mördade egyptiske kollegan Anwar Sadats begravning.

Den ende som var med vid båda tillfällena är Jimmy Carter, som 1981 hade sällskap av värden Ronald Reagan och företrädarna Richard Nixon och Gerald Ford.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!