Serbien skärper jakten på Mladic

Jakten på den misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic fortsätter.


Serbisk polis satte på söndagen upp efterlysningsaffischer i landets samtliga polisstationer och gränsstationer i jakten på den misstänkte bosnienserbiske krigsförbrytaren Ratko Mladic.

På affischerna, där Ratko Mladic porträtteras i både uniform och i civila kläder, utlovas en belöning på en miljon euro (över 10 miljoner kronor) till den som medverkar till att ex-generalen grips.

Initiativet ska ses som ett led i den serbiska regeringens beslut 2007 att erbjuda en belöning till dem som levererar information som leder till att Mladic grips.

Lovar anonymitet

Ex-generalen är misstänkt för folkmord i samband med massakern i Srebrenica 1995 då bosnienserbiska styrkor dödade runt 8 000 muslimer i en enklav som skulle skyddas av FN. Han är även anklagad för krigsbrott i samband med belägringen av Sarajevo 1992 till 1995 då 10 000 människor bedöms ha mist livet. Ytterligare en misstänkt krigsförbrytare finns med på affischerna: den kroatienserbiske befälhavaren Goran Hadzic. Den som medverkar till att han grips får en belöning på 250 000 euro (drygt 2,5 miljoner kronor). Enligt Rasim Ljajic, som är den högste ansvarige serbiske tjänstemannen i kontakterna med FN:s krigsförbrytartribunal i Haag, utlovas anonymitet för eventuella tipsare och informatörer. Mladic och Hadzic är de enda kvarvarande misstänkta krigsförbrytarna som nu är på fri fot och som ska överlämnas till Krigsbrottstribunalen för det forna Jugoslavien (ICTY).

EU-villkor

År 2007 sattes det också upp efterlysningsaffischer på Ratko Mladic, men då också med bilder på bland andra den bosnienserbiske politiske ledaren Radovan Karadzic. Han greps dock sommaren 2008 och rättegång pågår i Haag. Kriget i Bosnien pågick mellan 1992 och 1995. Den internationella pressen har varit stor på Serbien att gripa Ratko Mladic. För att ett hett eftertraktat EU-medlemskap ska kunna bli aktuellt för landet måste sannolikt Mladic gripas och överlämnas till rättvisan i Haag.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.