Serb ville sälja Barack Obama

- 11/12/2008, 21:23 -

Illinois guvernör Rod Blagojevich sitter kvar trots växande press att avgå.

Illinois guvernör Rod Blagojevich sitter kvar på sin post trots växande press att avgå - inte minst från den tillträdande presidenten Barack Obama, vars tomma plats i senaten skandalen handlar om.

På torsdagen lämnade Blagojevich sitt hem i Chicago, belägrat av journalister, och åkte till okänd plats. I tisdags lade åklagare fram anklagelser om att han försökt "sälja" Obamas plats i USA:s senat i utbyte mot politiska gentjänster.

Beordrat utredning

Obama, som anser att Blagojevich måste avgå, sade på en presskonferens i Chicago att han har beordrat en utredning av alla eventuella kontakter mellan hans stab och Blagojevich innan guvernören kortvarigt greps i tisdags.

–Vad jag är absolut säker på är att vi inte har varit inblandade i eventuellt köpslående kring min senatsplats. Det är jag absolut säker på, betonade Obama.

Så länge Blagojevich förblir guvernör behåller han rätten att utse vem som ska sitta på Obamas plats i senaten till fram till nästa val.

Skandalen kring Blagojevich väcker uppmärksamhet världen över, inte minst i hans pappas ursprungsland Serbien. Blic, landets största dagstidning, hade rubriken:

"Amerikansk korruption på serbiskt vis".

Video: Obama uttalar sig om skandalen

TT / Peder Broberg

Skrivet av: