Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bolivia stämmer Israel för folkmord

Nyheter | 14/01/2009 19:43

Israel: Vi kanske utvisar Venezuelas ambassadör.

BOLIVIA. Nu har vi fått nog av Israel, sa president Evo Morales i dag. Anledningen är invasionen i Gaza.

Bolivia bryter de diplomatiska banden med Israel. De ska också kontakta den Internationella brottmålsdomstolen, ICC, för att stämma högt uppsatta israeler för folkmord.

– Israel hotar världsfreden och för detta måste premiärminister Ehud Olmert och hans regering ställas till svars, sa Morales i ett tal i dag.

– Vi har inte mottagit någon officiell bekräftelse från Bolivias regering ännu, sa Roberto Nelkenbaum, Israelis ambassadör i La Paz.

Dessutom, tycker Evo Morales, att man borde ta ifrån president Shimon Peres hans fredpris, skriver Haaretz.

Kickade ambassadören - får gata uppkallad efter sig

Förra veckan utvisade Venezuelas president Hugo Chavez landets israeliske ambassadör och de andra israeliska diplomaterna på grund av Gazainvasionen. Chavez agerande fick de styrande i den libanesiska staden Bireh att applådera. Nu döper de en gata efter presidenten från latinamerika.

– Det är det minsta vi kan göra för den här store mannen, som åter givit oss hopp i våra hjärtan, och hämnades oss mot zionisterna, sa en röst från staden.

Chavez ansikte pryder nu väggar i hela Bireh. En banderoll har texten "Chavez utvisade den israeliske ambassadören, när ska ni göra det arabländer?". En sunnipräst förklarar stadens beundran.

– Vi har ingen direkt relation med Chavez. Vi har inte samma religion. Vi talar inte samma språk. Men han delar vår smärta och för det förtjänar han vår respekt och uppmärksamhet, säger prästen till Daily Star Libanon.

Chavez har dock ångrat sig och bett Israel att skicka en ny diplomat för att sköta förbindelserna med Venezuela. Israel har inte bestämt sig för om de ska skicka någon ny tjänsteman. Inte heller har de bestämt sig för om det ska göra som Chavez - och kicka ut Venezuelas ambassadör från Israel, skriver Jerusalem Post.

Skrivet av: