Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Blodiga hajattacker i Australien

Nyheter | 11/01/2009 19:36

"Det var som en scen från Hajenfilmen, det var förskräckligt."

Två separata hajattacker på samma dag. I båda fallen rör det sig om havets monster: Vithajen.

Den första historien är berättelsen om 13-åriga Hannah Mighall som var ute och surfade med sin kusin, Syb Mundy, på Binalong Bay på den australiska östkusten. Plötsligt bryter den fem meter långa vithajen havsytan och biter av en stor bit av Mighalls surfbräda. Mighall får panik. Skriker förtvivlat.

En annan surfare, Ian Hollingsworth, 30 meter bort bevittnar hela händelseförloppet.

–Hajen tog tre stora tuggar från hennes ben. Jag kunde se hur hajen drog henne baklänges och försökte få henne under vattenytan, uppger Hollingsworth för Adelaidenow.

– Det var som en scen från Hajenfilmen, det var förskräckligt, fortsätter Hollingsworth.

Samtidigt lovprisar Hollingsworth 13-åringens kusin som kom till hennes räddning.

– Han slog mot hajen och lyckades ta tag i henne.

Efter att Mundy lyckats wrestla bort hajen och rädda kusinen från hajens gap, kunde han lyfta upp henne på sin surfbräda. Direkt när de nådde stranden fanns där folk som hjälpte till med bandage och ringde ambulansen. Hennes tillstånd var stabilt under gårdagen.

Den andra attacken förtäljer ett liknande scenario. Surfaren Jonathon Beard hade även han turen att ha en snabbtänkande vän vid sin sida.

Det var runt klockan 8.30 på lördagsmorgonen som en vithaj propellerade sig likt en borr, bröt vattenytan och lämnade Beard med ett 40 centimeter djupt köttsår i vänstra låret.

Hans vänner hjälpte honom i land och bandagerade benet. Flygambulansen tog honom till Gold Coast Hospital för akutoperation.

Surfarkompisen Paul Holden berättade att de var ett gäng polare som surfade bland en flock delfiner. Plötsligt dök hajen upp från det blå.

– Vattnet blev fullständigt vitt. Det blev en kaosartad stämning. Jag är fortfarande chockad, avslutar Holden för Adelaidenow.

Se klipp från händelsen:

Så här går en hajattack till:

Skrivet av: