Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Obama: "Vi kommer stänga Guantánamo"

Nyheter | 13/01/2009 07:20

USA:s tillträdande president Barack Obama lovar att beordra nedrustning av Guantánamo redan under sin första vecka.

Den tillträdande president Barack Obama ska beordra nedrustning av militärbasen Guantánamo redan under sin första vecka som president. Men Obama flaggar samtidigt för att nedrustningen kräver mer än ett avtal och det kan ta tid innan fängelsebasen är helt stängd.

– Det här är svårare än vad jag tror människor förstår. Vi kommer att få det här gjort, men delar av utmaningen är att vi fortfarande har massor av människor som sitter inspärrade. Flera av dem kan vara farliga och har ännu inte ställts inför rätta eller fått en dom, sa Barack Obama under en intervju med ABC på söndagen, till CNN.

Löftet om nedrustning bekräftas även av de närmaste till presidenten som arbetar med maktövergången mellan Bush och Obama.

– Den nyvalde presidenten har upprepade gånger sagt att det juridiska ramverket på Gitmo har misslyckats att på ett tillfredsställande och effektivt sätt åtala terrorister, sa en källa nära presidenten.

Flera människorättsorganisationer har riktat skarp kritik mot militärbasens metoder och syften i "kriget mot terrorismen". Nedrustningen är därför ett viktigt led för att återuppbygga förtroendet för USA som stormakt på den internationella arenan.

– Jag vill inte verka tvetydig i den här frågan. Vi kommer att stänga ner Guantanámo, tillade Obama under intervjun.

Obama gav löftet om att basen skulle stängas redan under presidentvalskampanjen. Nu är det upp till presidenten att visa om han är en man som står vid sitt ord.

Se video söndagens ABC- intervju med Obama:

Se video med Obamas löfte:

Skrivet av: