Sex fångar får lämna Guantánamo

Nu släpps sex Guantánamofångar och överlämnas till sina hemländer enligt beslut från Pentagon.


President Barack Obama har som en del sitt vallöfte tagit beslutet att stänga ner fånglägret Guantánamo på Kuba. Fyra män lämnades över till Irak, en till Algeriet och ytterligare en person till Afghanistan, enligt beslut från USA:s försvarshögkvarter Pentagon på lördagen.

– Överlämningarna är bevis på USA:s inte har för avsikt att hålla kvar fångar längre än nödvändigt, sa en källa vid Försvarsdepartementet enligt CNN.

Fortfarande hålls omkring 245 personer i fånglägret. Flera människorättsorganisationer har riktat skarp kritik mot militärbasens metoder och syften i "kriget mot terrorismen". Nedrustningen är därför ett viktigt led i att återuppbygga förtroendet för USA som stormakt på den internationella arenan. Men från Pentagon hörs fortfarande ekot av president George Bush.

– Det finns helt klart människor som hålls på Guantánamo som fortfarande är benägna att skada Amerika, amerikaner och våra allierade. Så det måste bli någon sorts lösning för sådana som dem, har Pentagons pressekreterare Geoff Morrell sagt i frågan.

Obamas vallöfte:

Bush försvar av Guantánamo:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!