Tisdag 27 Sep
Stockholm

Obama i manisk huvudstad

Barack Obama, USA:s tillträdande president, är framme i Washington.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Barack Obama, USA:s tillträdande president, är framme i Washington, präglad av vad lokalborna kallar "Obama-mania".

I en serie tal på tågresan dit gav han prov på vad som väntar på tisdag.

Tågresan, som slutade på Union Station i centrala Washington, inleder fyra dygn av evenemang. Kulmen blir på tisdag då Obama svär presidenteden och håller sitt installationstal.

Resan följde samma väg som Abraham Lincoln tog inför sin installation 1861.

– Vad som behövs är en ny självständighetsdeklaration. Inte bara för vårt land, utan i våra egna liv och våra egna hjärtan, sade Obama i ett tv-sänt tal inför 35 000 åhörare i centrala Baltimore, en av stationerna där han stannade till på vägen.

Skottsäkert glas

Talet hölls bakom skottsäkert glas. Obama varnade för en utdragen ekonomisk nedgång och manade till gemensamma ansträngningar i talet, pepprat av historiska referenser och lånade fraser, som "blod, svett och tårar". Några politiska överraskningar blev det inte, men det väntas inte heller, varken i helgens tal eller i det riktiga installationstalet.

– Detta är inte frågan om tal för att presentera nya politiska åtgärder. Det ska ses som tillfällen att lugna, övertyga och inspirera, säger Thomas Mann, analytiker på The Brookings Institution i Washington, till TT.

Mann räknar med att Obamas regering under våren kommer att tvingas fokusera på det inhemska ekonomiska problemet.

– Allt annat bleknar i jämförelse. Han måste lyckas med detta och kommer, tror jag, att göra det, tillägger Mann, som ger högt betyg till Obamas val av ministrar och tjänstemän.

I Washington växer samtidigt vad lokalborna kallar "Obama-mania" för varje timme. Ett historiskt ögonblick, är en vanlig fras. Andra diskuterar hellre gissel som kölden, köerna och det väntade kaoset.

Toalett-debatt

I lokala medier har frågan om tillgången till toaletter blåsts upp. Experter hävdar att problemet inte har tagits på allvar och att den svåra kylan och flera lager kläder på alla besökare kommer förvärra situationen, då varje toalettbesök tar mer tid än väntat.

På plats fanns på lördagen 5 000 toaletter och vaga löften om ett par tusen till. Men enligt många behövs kanske 10 000 till för att räcka till folkmassorna. En annan populär spekulation är risken för publikfiasko.

För några veckor sedan talades det om kanske fyra eller till och med fem miljoner besökare. Men under helgen har prognosen sänkts till minst 1 miljon. Enligt beräkningar finns fortfarande hundratals outhyrda rum. De har skrämt bort många med allt snack om avspärrningar och trängsel. Och vädret hjälper knappast, säger taxichauffören Eddie Johnston när han tar in på en tvärgata.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.