Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Cern-haveriet värre än väntat

Nyheter | 23/09/2008 23:11

Fredagens heliumläcka ett psykologiskt bakslag för forskarna.

Forskarna vid partikelacceleratorn i Cern fick deprimerande nyheter i kväll. Heliumläckan från i fredags, som skadade den 27 kilometer långa partikelacceleratorn, var värre än man först trodde. Uppskattningsvis lär det dröja till våren 2009 innan de kan fortsätta med experimentet, och inte två månader som man först trodde.

- Det är tveklöst ett psykologiskt bakslag som kommer direkt efter den mycket lyckade starten av LHC-operationen den 10 september. Men jag har inga tvivel att vi kommer över denna motgång, sade Cerns generaldirektör Robert Aymar i ett uttalande på tisdagskvällen.

Från olika laboratorier i hela världen kommer nu stöd sedan den nedslående nyheten har läckt ut:

- LHC-acceleratorn är ett mycket komplext instrument, enormt till sin storlek och i frontlinjen när det gäller teknologisk utveckling. Då händer ofta sådana här saker i början, säger Peter Limon vid det ansedda Fermilab i USA.

Heliumläckan sägs bero på en felaktig elektrisk koppling mellan två av partikelacceleratorns magneter, skriver Svenska Dagbladet.

Skrivet av: