Fel i Big Bang-maskinen

Skadan värre än de först trodde säger forskare.


Den stora partikelacceleratorn nära Geneve – LHC – kommer att stå still i två månader. Maskinen – som har kostat nästan sju miljarder dollar – har ett fel på en av dess magneter.

Det var i fredags som ett fel som de kallar för quench fick nästan hundra av de supernedkylda magneterna i LHC:n att hettas upp till cirka hundra grader. Brandkår fick rycka ut när nästan ett ton flytande helium läckte ut i tunneln på Cern.

– En grundlig utredning är på gång men den mest troliga orsaken är en felkoppling mellan två magneter som troligtvis smälte. Det ledde till maskinfelet. Men just nu undersöker vi saken och kan inte säga något mer, sa James Gillies, talesman för Cern.

– Men det vi vet är att vi kommer att vara tvungna att värma upp maskinen, laga den, kyla ned den och det är vad som gör att den kommer stå still i två månader, avlutar han.

Jorden har i alla fall inte gått under än.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.