Tisdag 27 Sep
Stockholm

Zimbabwesamtal återupptas

Robert Mugabe tog emot Sydafrikas president.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sydafrikas president Kgalema Motlanthe anlände på måndagen till Zimbabwe, där han togs emot av president Robert Mugabe.

Motlanthe ska, tillsammans med sin företrädare Thabo Mbeki och Mocambiques president Armando Guebuza, Mugabes Zanu-PF och oppositionspartiet MDC medla när parterna på nytt ska försöka enas om formerna för en koalitionsregering.

Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai återvände i lördags till Zimbabwe. De senaste två månaderna har han tillbringat i grannlandet Botswana, och med att resa runt i Afrika och Europa för att söka internationellt stöd.

Tsvangirai och Mugabe ingick ett avtal om att maktdelning för drygt fyra månader sedan, men lyckades sedan aldrig enas om hur det skulle fungera i praktiken. Förhoppningen är att måndagens samtal ska bryta det politiska dödläge som rått sedan dess.

Mugabe hotade i söndags med att avbryta diskussionerna helt om oppositionen inte accepterar ett avtal. MDC har i sin tur hållit fast vid att partiet inte kommer att acceptera en överenskommelse om inte alla deras frågor behandlas, bland dem anklagelser om att MDC-anhängare förts bort och torterats av statliga agenter.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.