Bobbys styvfar får sova på golvet

Kriminalvården: Det gör ingen skillnad mot en vanlig säng.


2006. Tioårige Bobby dog under hemska omständigheter. Mamman och styvfadern dömdes båda till tio års fängelse.

I dag sitter styvfadern inlåst på Salbergaanstalten, och enligt honom själv har han det inte lätt. På flera sätt. Enligt en amälan från november 2007, där Justitieombudsmannen (JO) anmäler Kriminalvården, vägras styvfadern innehav av såväl tandborste och tandkräm som andra tillhörigheter. Han får inte heller ringa varken sin far och polisen. Han har inte fått sin "allergimat".

Guldkedja försvann

Men det slutar inte där. Han får sova på en madrass på golvet. Han ska dessutom ha trakasseras och utsatts för psykisk misshandel av tjänstemän inom kriminalvården, bland annat sin kontaktman. Personalen ska också ha tagit hans guldhalsband. När han frågat om var halsbandet fanns har de svart "det ska du ge fullständigt fan i".

Kriminalvården avvisar styvfaderns påståenden. Kontaktpersonen, som är en kvinna, ska ha fått konkreta hot av honom, som dessutom successivt trappats upp. Slutligen placerades han därför i avskildhet på grund av detta. Tandborsten togs av honom med anledning av hans psykiska tillstånd. Men den ska han ha fått tillbaka. Och guldkedjan finns förvarad i anstaltens förråd. Ett kvitto ska ha skickats till honom.

När det gäller sängarna, skriver Kriminalvården, har de åtgärdats efter att felen reklamerats. "Någon skillnad i bekvämlighet har det inte varit (för den intagne) då sängarna inte har någon fjädrande funktion".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

2 timmar sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.