Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bush har lämnat Washington

Nyheter | 20/01/2009 19:10

George Bush har lämnat Washington. I stället har Barack Obama svurit eden.

Barack Obama har svurit eden och är nu USA:s 44:e president - och den första svarta.

Han höll sitt installationstal inför miljontals åskådare och hela USA:s politiska elit.

George Bush har lämnat Washington.

USA:s förre president George Bush och hans hustru Laura har nu lämnat Washington i helikopter på väg mot sin gård i Texas. USA:s nya presidentpar Barack och Michelle Obama vinkade av dem.

Miljontals människor jublade och kanoner sköt salut sedan Barack Hussein Obama svurit presidenteden. Efter en stunds pampig musik inledde den nya presidenten sitt installationstal.

– Jag står här i dag ödmjuk inför uppgiften framför oss, tacksam, för den tilltro ni har visat mig, medveten om de uppoffringar som våra förfäder gjort, inledde Obama och tackade sin företrädare George Bush.

Sedan gick han snabbt in på det krisläge USA befinner sig i: Krig mot ett omfattande "nätverk av våld och hat" och med en svårt försvagad ekonomi - en "konsekvens av somligas girighet och ansvarslöshet men också vårt kollektiva misslyckande att ta svåra beslut och förbereda nationen för en ny era".

– I dag säger jag till er att utmaningarna vi står inför är verkliga. De är allvarliga och de är många. De kommer inte att övervinnas lätt eller snabbt. Men det ska ni veta, Amerika - de kommer att övervinnas, sade Obama till jubel.

På denna dag samlas vi här för att vi har valt hopp framför rädsla, ett enat syfte framför konflikt och oenighet.

Obama talade vidare om att återupprätta USA:s storhet - men att storhet inte kan tas för givet och måste förtjänas. Han talade om dem som byggt upp USA med sina bara händer och som "packat ihop sina få tillhörigheter och rest över världshaven i jakt på ett nytt liv".

I fråga om försvaret hänvisade Obama till de ideal som USA:s författning bygger på, och som fortfarande "lyser upp världen" och som inte kommer att svikas.

Så till alla folk och regeringar som ser på i dag, från storslagna huvudstäder till den lilla by där min far föddes: Ni ska veta att Amerika är varje lands vän - och vän till varje man, kvinna och barn som söker en fredlig och värdig framtid - och att vi är redo att leda igen, sade Obama och avbröts av applåder.

– Till den muslimska världen: Vi söker en ny väg framåt, en väg som bygger på gemensamma intressen och gemensam respekt, sade Obama och lovade även att arbeta med världens fattiga länder för att "få era bondgårdar att blomstra, rent vatten att flöda och ge näring till svultna kroppar".

Obama höll talet inför ett stort pubikhav. TT:s utsände beskrev tidigare under dagen ett folkhav som sträckte sig minst från Capitolium till Washington-monumentet och som gjorde vågen så fort en tv-kamera svepte förbi.

I den påbylsade publiken, ungefär hundra meter från podiet där Obama ska sväras in, dansade 52-åriga Desiree Fairooz iklädd hög hatt och cancanklänning. I händerna höll hon en banderoll med texten "Yes we cancan stop the war".

– Vi är här i dag vid detta historiska tillfälle för att fira USA:s förste svarte president. Men också för att påminna Obama om löftena han gett om att få slut på krigen och ta hem våra soldater, sade Fairooz, som började protestera mot Irakkriget redan före USA:s invasion 2003, till TT:s utsände.

Efter talet är det enligt traditionen dags för dans med hustrun Michelle på tio officiella baler runt om i den myllrande amerikanska huvudstaden.

Skrivet av: