USA:s politiska elit på plats

Hundratusentals förväntansfulla och frusna människor väntar i parken The Mall.


Hundratusentals förväntansfulla och frusna människor väntar i parken The Mall i Washington på Barack Obamas historiska installationstal.

Hela USA:s politiska elit har nu samlats runt podiet.

Säkerhetspådraget är enormt när de politiska ledarfigurer samlas inför talet. Tiotusentals säkerhetspersoner på plats när bland annat Bill och Hillary Clinton, Jimmy Carter samt George Bush den äldre med hustrun Barbara - båda i matchande lila halsduk, kom till sina vip-platser vid podiet där Barack Obama ska svära presidenteden. I det direktsända vimlet syntes också Martin Luther King III (medborgarrättskämpens barn), klimataktivisten och tidigare vicepresidenten Al Gore samt skådespelaren Robert De Niro.

Paret Obamas döttrar Malia och Sasha anlände tillsammans med sin mormor Marian Robinson.

Men bara någon timme före talet kom uppgifter om att departementet för inrikes säkerhet utreder ett "potentiellt hot" mot installationsceremonin i samarbete med FBI och andra säkerhetstjänster.

– Den information vi har är av begränsad exakthet och osäker trovärdighet, sade en talesman.

Obamas övergångsteam har underrättats.

I övrigt fortsatte nyfikna människor att strömma till. Omkring klockan 16 svensk tid var The Mall full av hundratusentals påpälsade, flaggviftande människor. TT:s utsände beskrev ett folkhav som sträckte sig minst från Capitolium till Washington-monumentet och som gjorde vågen så fort en tv-kamera svepte förbi.

I den påbylsade publiken, ungefär hundra meter från podiet där Obama ska sväras in, dansade 52-åriga Desiree Fairooz iklädd hög hatt och cancanklänning. I händerna höll hon en banderoll med texten "Yes we cancan stop the war".

– Vi är här i dag vid detta historiska tillfälle för att fira USA:s förste svarte president. Men också för att påminna Obama om löftena han gett om att få slut på krigen och ta hem våra soldater, sade Fairooz, som började protestera mot Irakkriget redan före USA:s invasion 2003, till TT:s utsände.

Före bilkolonnen till Capitolium drack USA:s blivande presidentpar kaffe tillsammans med president Bush och hans fru samt vicepresident Cheney med hustru i Vita huset.

Såväl unga som gamla, svarta som vita, asiater och spansktalande har rest till huvudstaden från många olika delstater för att känna historiens vingslag.

De 35 orden i presidenteden, troligen åtföljda av den i vissa kretsar omstridda frasen "So help me God", har tidigare bara yttrats av vita män. Nu är det dags för en man till.

Men nummer 44, Barack Obama, är till skillnad från alla föregångare svart.

Efter talet är det enligt traditionen dags för dans med hustrun Michelle på tio officiella baler runt om i den myllrande amerikanska huvudstaden.

Förväntningarna är stora på talet. Alla vill höra om den erkänt duktiga talaren, tillsammans med sina rådgivare, har fått till en sådan där extra spetsig formulering som får håret att resa sig på armarna och sedan skrivs in i historieböckerna.

Temat för Barack Obamas installationstal blir "En ny tid för ansvarstagande", rapporterar amerikanska medier. I talet, som beräknas till 18-20 minuter, kommer Obama att hävda att finanskrisen slagit sina klor i USA bland annat eftersom landet drivits av en "jag först"-mentalitet. Från Capitoliums trappor kommer han att be amerikanerna att sätta sitt land i första rummet - att påminna dem om att alla har ett ansvar och en delaktighet i att ta USA ur den svåra situation som landet befinner sig i.

Tonen kommer att vägas upp med optimism. Trots två krig och den ekonomiska krisen finns det inget som Amerika inte kan lösa med hjälp av de värderingar som alltid definierat USA, kommer Obama att säga enligt CNN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!