Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

FN-expert: Åtala Bush och Rumsfeld

Nyheter | 20/01/2009 21:40

FN:s rapportör om tortyr vill dra Bush och Rumsfeld inför rätta för tortyr.

FN:s speciella rapportör om tortyr, Manfred Nowak, uppmanar USA att dra förre presidenten George W Bush och förre försvarsministern Donald Rumsfeld inför rätta för tortyr och dålig behandling av Guantánamofångarna.

Nowak sa till den tyska tevekanalen ZDF på tisdagen att USA i juridiskt hänseende har en uppenbar plikt att inleda rättsliga åtgärder mot Bush och Rumsfeld.

Han påpekade att USA har ratificerat FN:s konvention mot tortyr, vilket förpliktar landet att med alla lagliga medel ingripa mot dem som bryter mot reglerna.

– Vi har alla dessa dokument som finns offentligt tillgängliga som bevisar att dessa förhörsmetoder avsiktligt beordrades av Rumsfeld, sa Nowak.

Han tillade att det var fullständigt självklart att de allra högsta makthavarna var medvetna om detta.

På frågan om sannolikheten att Bush och Rumsfeld kommer att åtalas sa han att han "i princip" kan föreställa sig det, eftersom "bevisen ligger där på bordet".

Frågan är dock enligt Nowak om "amerikansk lag kommer att erkänna dessa former av tortyr".

I en senatsrapport i förra månaden fastslogs att Rumsfeld och andra tidigare topptjänstemän bar ansvaret för övergrepp på fångar på Guantánamobasen.

De hårdföra förhörsmetoder som Rumsfeld gav klartecken åt hade stöd i dokument som Bush undertecknade i februari 2002. Tidigare har franska, tyska och amerikanska människorättsgrupper sagt att de velat inleda en rättsprocess mot Donald Rumsfeld.

Flera människorättsorganisationer har riktat skarp kritik mot militärbasens metoder och syften i "kriget mot terrorismen".

Nyheter24 har tidigare rapporterat om Obamas löfte om att stänga Guantánamo. Nedrustningen är ett viktigt led för att återuppbygga förtroendet för USA som stormakt på den internationella arenan.

Bush och Rumsfeld om tortyr:

Uttalanden, se: 1.13

Bush lägger ansvaret på amerikanska soldater:

Skrivet av: