Måndag 28 Nov
Stockholm

Barack Obama stänger Guantanamo

USA:s nya president tog tidigt beslutet: Fånglägret Guantanamo stängs.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyheter24 skrev tidigare under torsdagen att ett besked om Guantanamobasens framtid kunde komma redan i dag. Nu har det kommit.

Ett av Barack Obamas första beslut som nytillträdd president för USA är att stänga fånglägret på Kuba. Det förväntades att Obama tidigt skulle ta ett beslut om Guantanamo, och nu har beskedet alltså kommit från Vita huset: Militärbasen stängs.

Fängelset för misstänkta krigsförbrytare har varit en omdiskuterad fråga i det internationella samfundet under flera år. MIsstänka tortyrer och vidriga förhållanden har gjort basen till en extremt laddad fråga. Beslutet, som Barack Obama undertecknade efter samtal med militära rådgivare, innebär att samtliga fångar ska ha förts från Guantanamo inom ett år. Enligt Reuters ska de som nu sitter fängslade "skickas tillbaka till sina hemländer eller till ett tredje land, friges, eller sättas i ett annat fängelse i USA".

Beslutet innebär också att Obama redan nu visar var skåpet ska stå i de amerikanska utrikes- och säkerhetspolitiska frågorna. Diskussioner om hur terrormisstänkta personer i framtiden ska behandlas kommer nu att inledas.

Protester mot Guantanamo i Chicago.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.