Barack Obama stänger Guantanamo

USA:s nya president tog tidigt beslutet: Fånglägret Guantanamo stängs.


Nyheter24 skrev tidigare under torsdagen att ett besked om Guantanamobasens framtid kunde komma redan i dag. Nu har det kommit.

Ett av Barack Obamas första beslut som nytillträdd president för USA är att stänga fånglägret på Kuba. Det förväntades att Obama tidigt skulle ta ett beslut om Guantanamo, och nu har beskedet alltså kommit från Vita huset: Militärbasen stängs.

Fängelset för misstänkta krigsförbrytare har varit en omdiskuterad fråga i det internationella samfundet under flera år. MIsstänka tortyrer och vidriga förhållanden har gjort basen till en extremt laddad fråga. Beslutet, som Barack Obama undertecknade efter samtal med militära rådgivare, innebär att samtliga fångar ska ha förts från Guantanamo inom ett år. Enligt Reuters ska de som nu sitter fängslade "skickas tillbaka till sina hemländer eller till ett tredje land, friges, eller sättas i ett annat fängelse i USA".

Beslutet innebär också att Obama redan nu visar var skåpet ska stå i de amerikanska utrikes- och säkerhetspolitiska frågorna. Diskussioner om hur terrormisstänkta personer i framtiden ska behandlas kommer nu att inledas.

Protester mot Guantanamo i Chicago.

Skrivet av:

Senaste nytt

Allt lägre inflation i eurozonen

Marknaden säker: ECB sänker i april

Sannolikheten för att Europeiska centralbanken (ECB) efter aprilmötet 2024 har sänkt sina styrräntor med 25 punkter (0,25 procentenheter) är nu i princip 100 procent, om man tittar på prissättningen på räntemarknaden.

Förskolor i utsatta områden behöver utvecklas

En bra förskola är viktig för att motverka utanförskap och segregation, enligt Skolinspektionen. Men en ny rapport från myndigheten visar att 17 av 30 granskade förskolor i socioekonomiskt utsatta områden behöver utveckla kvaliteten.

Dom: Tyskland måste genast minska utsläpp

1 timme sedan
Tyska regeringen måste omedelbart vidta åtgärder för utsläppsminskningar, enligt en dom i kammarrätten i Berlin-Brandenburg. Det rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Altman efter comebacken: "Extremt tacksam"

1 timme sedan
Han petades som vd men gjorde comeback bara dagar senare. Nu vänder sig Open AI:s vd Sam Altman till medarbetarna i ett öppet brev på företagets hemsida.

C: Hårdare straff för bedrägerier mot äldre

1 timme sedan
Centerpartiet vill se hårdare straff för bedrägerier mot äldre och särskilt utsatta personer. Sjunker du så lågt att du lurar av äldre människor sina besparingar. Då ska du sitta bakom lås och bom, säger partiledaren Muharrem Demirok.