Youtube förbjuds i regionen Chabarovsk på grund av en ultra-nationalistisk video.
Youtube förbjuds i regionen Chabarovsk på grund av en ultra-nationalistisk video. - Foto: Richard Vogel/AP/Scanpix

Ryssland förbjuder Youtube

Ett ryskt domstolsbeslut tvingar internetleverantören Rosnet att blockera Youtube. Orsak: en video med ultra-nationalistiskt budskap.


CHABAROVSK. Även tre internetbibliotek och en hemsida som lagrade borttagna sajter har blockerats. På alla fyra sidor fanns Adolf Hitlers bok Mein Kampf upplagd.

Den regionala blockaden har kritiserats av den ryska bloggosfären. Anton Nosik, landets ledande internetguru, går ut hårt mot beslutet.

– Nivån på idiotin i det här domstolsbeslutet är typisk för juridiska processer som rör internet i Ryssland, säger han enligt Guardian.

Google, som äger Youtube, menar att beslutet går emot den ryska grundlagen som garanterar frihet till information.

Trots att tevecensuren är hård i Ryssland så har internet lämnats relativt fritt. Men nu oroar sig bloggare för att vindarna har vänt.

– Jag kan se det framför mig. Ryssland 2015 – Youtube är förbjudet. På jakt efter frisk luft reser folk till Georgien där de sitter med sina laptops och betalar hutlösa summor för att koppla upp sig till Wi-fi och få ett smakprov av depraverad västerländsk civilisation, skriver bloggaren Ghost82 på LiveJournal, enligt Guardian.

Youtube har tidigare förbjudits i Kina, Pakistan, Turkiet och Iran.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!