Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Obama nöjd med insatsen i Irak

- 03/08/2010, 13:49 -
Obama försvarar sin utrikespolitik. Nedtrappningen i Irak går enligt planerna och insatserna Afghanistan krävs av situationen.

Obama försvarar sin utrikespolitik. Nedtrappningen i Irak går enligt planerna och insatserna Afghanistan krävs av situationen.

Charles Dharapak/AP/Scanpix

Obama menar att nedtrappningen av Irakkriget går som planerat och att Amerikas krigsinsats kommer att slutföras innan augusti är slut. Samtidigt försvarar han upptrappningen i Afghanistan.

ATLANTA. Den 31 augusti ska bara 50 000 amerikanska trupper finnas kvar i Irak - en tredjedel av manskapet som fanns stationerat där när Barack Obama blev president 2009. Men i Afghanistan har mängden amerikanska trupper ökat trefaldigt.

I ett tal på måndagen försvarade Obama sin utrikespolitik.

– Som presidentkandidat lovade jag att föra kriget i Irak till sitt slut på ett ansvarsfull sätt och det är precis vad vi gör, säger presidenten i talet enligt CNN.

Irakiska tjänstemän håller inte med. Nyligen släppte de statistik som visar att juli var den blodigaste månaden för civila i Irak sen maj 2008. Men amerikansk militär har ifrågasatt siffrorna som de anser vara överdrivna.

Samtidigt vädjar Iraks president, Ayad Allawi, efter USA:s stöd.

– Säkerheten minskar. Vi måste skynda på bildandet av en regering och vi måste skapa en förståelse i regionen. Och vi behöver USA:s hjälp för att underlätta, säger han enligt CNN.

Trots att Afghanistankriget har mött stor kritik både i USA i stort och inom Obamas parti, Demokraterna, försvarar presidenten upptrappningen.

– Vi står inför enorma utmaningar i Afghanistan. Men det är viktigt att det amerikanska folket vet om att vi gör framsteg och att vi har tydliga och realistiska mål, säger Obama enligt CNN.