Japaner uppmanas till älskog

Canon: Gå tidigare i dag, men gå då direkt till sänghalmen.


TOKYO. Arbetstider. De mörka vinterdagarna känns sega. Men svenska arbetare har det bra i jämförelse med japanska. Det är inte ovanligt att en japan knegar på under fyra timmar efter att vi satt oss på den lokala krogen och köpt en drypande pizza. 12 timmars arbetsdag. Känn på den.

Men så har vi elektroniktillverkaren Canon. Känd för sina kopiatorer. Kameror och objektiv. Diktafoner, skrivare och kikare. Och numer för att ha en jäkla massa känslor för fosterlandet. För när Japans regering vill att medborgarna ska göra fler barn - då går Canon in och ger sina anställda kortare arbetsdagar. Två dagar i veckan.

– Canon har ett väl utvecklat bebisplaneringsprogram. Att skicka hem arbetarna tidigare för att vara med familjen är en del av det, säger Canons talesman Hiroshi Yoshinaga.

Japans födelsetal ligger just nu på 1,34 och måste ligga på 2,0 för att befolkningen ska ligga kvar på samma nivå som i dag. De många arbetstimmarna anses vara en av orsakerna till att det inte görs så många barn i Japan, skriver CNN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.