Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Japaner uppmanas till älskog

- 26/01/2009, 12:53 -

Canon: Gå tidigare i dag, men gå då direkt till sänghalmen.

TOKYO. Arbetstider. De mörka vinterdagarna känns sega. Men svenska arbetare har det bra i jämförelse med japanska. Det är inte ovanligt att en japan knegar på under fyra timmar efter att vi satt oss på den lokala krogen och köpt en drypande pizza. 12 timmars arbetsdag. Känn på den.

Men så har vi elektroniktillverkaren Canon. Känd för sina kopiatorer. Kameror och objektiv. Diktafoner, skrivare och kikare. Och numer för att ha en jäkla massa känslor för fosterlandet. För när Japans regering vill att medborgarna ska göra fler barn - då går Canon in och ger sina anställda kortare arbetsdagar. Två dagar i veckan.

– Canon har ett väl utvecklat bebisplaneringsprogram. Att skicka hem arbetarna tidigare för att vara med familjen är en del av det, säger Canons talesman Hiroshi Yoshinaga.

Japans födelsetal ligger just nu på 1,34 och måste ligga på 2,0 för att befolkningen ska ligga kvar på samma nivå som i dag. De många arbetstimmarna anses vara en av orsakerna till att det inte görs så många barn i Japan, skriver CNN.

Skrivet av: