Storbråk om Bushs räddningsplan

Krismötet i Vita huset urartade i öppet gräl. (TT)


Krismötet i Vita huset ledde inte till något genombrott i arbetet med den finansiella räddningsplanen. Tvärtom lanserades en alternativ plan och någon snabb lösning på finanskrisen var inte i sikte.

Presidentkandidaterna Barack Obama och John McCain samt ledande kongresspolitiker var med på president George W Bushs möte.

– Min förhoppning är att vi kan nå en överenskommelse väldigt snart, sade Bush inför mötet.

Men förhoppningarna verkar inte ha infriats. Efter ett hetsigt möte föreföll en uppgörelse än mer avlägsen. Enligt rapporterna efteråt var det öppet gräl. Ledande demokrater anklagade John McCain för att ha saboterat en uppgörelse om räddningspaketet på 700 miljarder dollar.

– John McCain gjorde inget för att hjälpa till, han bara skadade processen, sade demokraternas ledare i senaten, Harry Reid.

Demokraterna anklagade den republikanske presidentkandidaten för att ha ställt sig bakom en alternativ plan som tagits fram av en grupp republikaner i representanthuset, ett slags bolåneförsäkring, som alternativ till regeringens plan på att ta över osäkra fordringar från banker och andra finansinstitut.

I ett uttalande från McCains kampanjstab sades dock att han varken ställde sig bakom eller dömde ut något förslag. Mötet i Vita huset utvecklades till ett "grälsjukt ordkrig", hette det i uttalandet.

Barney Frank, demokratisk ordförande för representanthusets finansutskott, sade att förhandlingarna kommer att fortsätta på fredagen. Andra demokrater menade att det fanns risk för att förhandlingarna skulle fortsätta in i nästa vecka.

Enligt Vita husets talesman Tony Fratto föredrar president Bush den räddningsplan som finansminister Henry Paulson lagt fram.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.