Fredag 22 Okt
Stockholm

Storbråk om Bushs räddningsplan

Krismötet i Vita huset urartade i öppet gräl. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Krismötet i Vita huset ledde inte till något genombrott i arbetet med den finansiella räddningsplanen. Tvärtom lanserades en alternativ plan och någon snabb lösning på finanskrisen var inte i sikte.

Presidentkandidaterna Barack Obama och John McCain samt ledande kongresspolitiker var med på president George W Bushs möte.

– Min förhoppning är att vi kan nå en överenskommelse väldigt snart, sade Bush inför mötet.

Men förhoppningarna verkar inte ha infriats. Efter ett hetsigt möte föreföll en uppgörelse än mer avlägsen. Enligt rapporterna efteråt var det öppet gräl. Ledande demokrater anklagade John McCain för att ha saboterat en uppgörelse om räddningspaketet på 700 miljarder dollar.

– John McCain gjorde inget för att hjälpa till, han bara skadade processen, sade demokraternas ledare i senaten, Harry Reid.

Demokraterna anklagade den republikanske presidentkandidaten för att ha ställt sig bakom en alternativ plan som tagits fram av en grupp republikaner i representanthuset, ett slags bolåneförsäkring, som alternativ till regeringens plan på att ta över osäkra fordringar från banker och andra finansinstitut.

I ett uttalande från McCains kampanjstab sades dock att han varken ställde sig bakom eller dömde ut något förslag. Mötet i Vita huset utvecklades till ett "grälsjukt ordkrig", hette det i uttalandet.

Barney Frank, demokratisk ordförande för representanthusets finansutskott, sade att förhandlingarna kommer att fortsätta på fredagen. Andra demokrater menade att det fanns risk för att förhandlingarna skulle fortsätta in i nästa vecka.

Enligt Vita husets talesman Tony Fratto föredrar president Bush den räddningsplan som finansminister Henry Paulson lagt fram.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela