Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Palestina accepterade inte freden"

Nyheter | 27/01/2009 11:55

Bill Clinton berättar om sitt största misslyckande.

I dag dödades en israelisk militär vid Gaza. Samtidigt har Barack Obama skickat ner USA:s nya Mellanösternsändebud George Mitchell som ska träffa den palestinske presidenten Mahmud Abbas i Ramallah på Västbanken på onsdag.

Och i samband med detta berättar Bill Clinton, USA:s president mellan åren 1993 - 2001, om sitt största misslyckande – att skapa fred mellan Palestina och Israel – under ett nationellt bilforum i New Orleans, Louisiana.

–Det jag ångrar allra mest är att jag inte lyckades övertyga Palestinas dåvarande president Yasser Arafat att acceptera den fredsplan som jag presenterade och som Israel välkomnade.

–Hade Arafat bara accepterat... Då skulle nästa sju år vara ett rejält steg framåt för fred i mellanöstern. Ett år, 1998, dödades inte en enda själ av terrorister. Palestina hade en avsevärt större kontroll över Gaza än i dag. Och hade Arafat tagit emot fredsplanen tror jag vi skulle ha en palestinsk stat i dag.

Clinton menade att freden skulle ha hjälpt USA att hantera andra svårigheter i regionen.

–Till exempel skulle USA och Iran troligen haft en bättre relation i dag, sa han enligt CNN.

Skrivet av: