Lördag 23 Okt
Stockholm

"Över 1 000 döda i offensiv"

Pakistansk militär har dödat mer än 1 000 talibaner och al-Qaida-män. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Pakistansk militär har dödat mer än 1 000 talibaner och al-Qaida-män i den senaste månadens omfattande offensiv längs gränsen mot Afghanistan, uppger militärledningen. Bland de döda fanns fem högt uppsatta befälhavare.

I dag visade man upp tio fångar för journalister som flugits med helikopter till den oroliga regionen Bajaur som ligger i den oroliga gränszonen. Fångarna, som hade förbundna ögon, uppgavs vara afghaner. De befann sig i Tang Khata, en by varifrån islamistiska regeringsmotståndare drivits bort.

Bara några hundra meter längre bort sköt attackhelikoptrar mot en anläggning på ett fält, där islamister uppgavs ha förskansat sig.

– Sammanlagt har över 1 000 militanta motståndare dödats, sade Tariq Khan, chef för en halvmilitär gränsstyrka, i ett uttalande vid styrkans högkvarter i staden Khar tidigare på fredagen.

Bland de döda fanns fem befälhavare varav fyra antogs vara utlänningar: egyptiern Abu Said al-Masri, araben Abu Suleiman, uzbeken mullah Mansoor och afghanen Manaras. Den femte al-Qaida-ledaren uppgavs vara en pakistanier kallad bara Abdullah, som till den åldrige ledaren Maulvi Faqir Mohammad som har sin bas i Bajaur och som har nära band till al-Qaidas andreman Ayman al-Zawahiri.

Enligt Tariq Khan har 27 soldater dödats och 111 skadats under offensiven, som inleddes i augusti som ett svar på påtryckningar från främst USA om större insatser i "kriget mot terrorn".

Offensiven i Bajaur kommer att sannolikt att pågå i cirka sex veckor till, uppgav Tariq Khan, då Bajaur är ett "gravitationscentrum" för de militanta grupperna.

– Om de förlorar här, förlorar de allt, sade han.

I går sade Pakistans president Asif Ali Zardar i FN att landet inte tänker låta sin suveränitet kränkas av någon. Uttalandet kom sedan amerikanska och pakistanska soldater beskjutit varandra över gränsen mellan Afghanistan och Pakistan.

– Precis som vi inte tänker låta Pakistans territorium utnyttjas av terrorister för attacker mot vårt folk eller våra grannar, så kan vi inte tillåta att vårt territorium och vår suveränitet kränks av våra vänner, sade han.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela