Soldater misstänks för avrättningar

14 colombianska soldater åtalas för mord på tre civila ungdomar.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Åklagare i Colombia gav på tisdagen order om att 14 soldater ska gripas, misstänkta för att ha deltagit i mord på tre civila som senare kläddes i gerillauniformer.

Soldaterna tillhör en enhet med uppdrag att bekämpa kidnappning i östra Colombia. De misstänkts för inblandning i morden 2007 på tre unga män, 15, 16 och 20 år gamla. För att kunna passera som gerillasoldater dödade i strid kläddes de i uniformer, dock i för stora storlekar. Kropparna fördes till arméhögkvarteret utan att korrekta åtgärder vidtogs, som att kontakt polisen, enligt åklagarens kansli.

Myndigheterna utreder runt 1 375 fall där civila avrättas för att soldater ska tillgodoräkna sig högre antal dödade gerillasoldater. Syftet har varit att vinna fördelar som befordringar och ledigheter.

I oktober meddelade president Alvaro Uribe att han avskedar 27 militärer, bland dem tre generaler, som lett enheter där sådana utomrättsliga avrättningar utförts.

Fram till 20 december hade åklagarmyndigheten inlett utredningar mot runt 1 000 soldater misstänkta för att ha dödat civila och rapporterat dem som stupade rebeller.

Skrivet av: