Stockholm

"Dödens handelsman" inför rätta

Viktor Bout anklagas för att vara världens största vapensmugglare. Nu riskerar han utlämning till USA.


Läs mer

Verklighetens Yuri Orlov från smuggelfilmen "Lord of War" är redo för domstrolsstriden. Ryssen Viktor Bout, 41, som även är känd som "dödens handelsman", anklagas för att vara världens största vapensmugglare. Han går nu in i förhandlingar om att eventuellt bli utlämnad till USA, och förnekar att han skulle ha levererat vapen till colombianska rebeller.

Bout, som riskerar att utlämnas, greps i Bangkok efter en räd, där amerikanska underrättelseagenter, som utgav sig för att vara latinamerikanska rebeller från Farcgerillan, fick korn på honom.

Klädd i en orange fängelseuniform, och bunden vid fotknölarna, gav Bout ett lugnt intryck när han inställde sig hos den thailändska domstolen.

– Jag har aldrig träffat eller pratat med någon från Farc. Jag gjorde inget olagligt i Thailand. Jag har aldrig varit i Colombia eller i USA, sa Bout.

Konsekvent har han förnekat all inblandning i vapensmuggling, även om han var modellen för vapenhandlaren som porträtteras av Nicolas Cage i Hollywoodfilmen "Lord of War" från 2005. Han greps i mars på ett lyxhotell i Bangkok, och tilldrog sig genast USA:s intresse.

När han vittnade presenterade han sig själv som en 41-årig affärsman, och att han hade för avsigt att koppla av i Thailand samtidigt som han skulle träffa en inhemsk affärsman, som ville köpa flygplan.

– Jag begick inga terrorhandlingar. USA försöker att dölja sina interna problem och förhindra goda relationer mellan Thailand och Ryssland, sa Bout och menade att han var en del i en amerikansk komplott, enligt The Guardian.

Enligt flera FN-myndigheter och regeringar i Västvärlden har Bout levererat vapen till diktatorer och krigsherrar i Afrika och Afghanistan, och därmed brutit mot reglerna i FN:s vapenembargo. Han är en före detta major i KGB.

Se Viktor Bout få anklagelserna upplästa för sig nedan.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.