Stramare tyglar för säkerhetstjänst

Säkerhetstjänsten får stramare tyglar kring avlyssning efter skandal.


Efter avlyssningsskandalen i Colombia begränsade president Alvaro Uribe på torsdagen rätten för säkerhetstjänsten (DAS) att avlyssna personer. Han motstod dock kraven från dem som vill att DAS ska upplösas.

DAS har anklagats för illegal avlyssning på en rad politiker, journalister och domare som ansetts som politiska motståndare till Uribe. Bland dem som avlyssnats är flera domare i Högsta domstolen som utreder anklagelser mot en rad av Uribes partikamrater om samröre med paramilitära högergrupper.

Men även personer som stått regeringen nära har fått telefonsamtal avlyssnade.

Från och med nu har DAS inte längre direkt kontroll över domstolsbemyndigad avlyssning. När det krävs så ska det, efter domstolens godkännande, ske i samarbete med polis, sade Uribe, som envist nekat till att ha givit order om den olagliga avlyssningen.

Colombias riksåklagare utreder anklagelserna om avlyssningsskandalen, som avslöjades av tidningen Semana nyligen. Flera av säkerhetstjänstens kontor har varit föremål för husrannsakan och avlyssningscentraler har stängts.

Sedan Uribes regering tillträdde 2002 har DAS varit föremål för mängder av anklagelser om koppling till högermilisen, de så kallade Paras, och om att ha spionerat på oppositionen.

Under ett besök i Washington tidigare i veckan sade Colombias försvarsminister Juan Manuel Santos att han vid återkomsten till Bogota skulle uppmana Uribe att upplösa DAS.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.