Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

FN: Skadade får inte lämna krigszon

Nyheter | 28/01/2009 11:27

FN och Röda Korset hindras från att föra ut skadade ur krigsområdet i Sri Lanka.

FN och Röda Korset hindras att föra ut skadade ur krigsområdet i Sri Lanka. 300 patienter i behov av sjukhusvård uppges vara fast nära frontlinjen.

En konvoj som arrangerats av Internationella rödakorskommittén (ICRC) och FN med över 20 fordon som transporterar sjuka har inte fått korsa frontlinjen, rapporterar den statliga tidningen Daily News.

Daily News lägger skulden på den tamilska gerillan, LTTE, som tidningen påstår håller patienterna fångna som mänskliga sköldar.

Enligt tidningen hindrades konvojen av krigare och det ska ha förekommit "heta diskussioner" mellan gerillan, Röda Korset och FN.

"Inte säkert"

Det finns inga andra källor som bekräftar just de uppgifterna, men FN uppgav att gerillan inte gett konvojen tillstånd att fortsätta och att militären återupptagit skjutandet.

– Det fanns ett litet fönster när det inte förekom någon skottlossning från militären, men då sade LTTE att det inte var säkert att fortsätta, sade Gordon Weiss, talesman för FN.

ICRC:s talesperson bekräftade att konvojen inte fått tillräckliga säkerhetsgarantier, men ville inte kommentera saken vidare. Gerillan anklagar militären för att ha dödat flera hundra civila de senaste dagarna, i granatattacker mot den "vapenfria zon" som etablerades för en vecka sedan för att skydda oskyldiga.

Civila eller rebeller

Militären förnekar uppgifterna och anklagar i sin tur tigrarna för att skjuta inne i säkerhetszonen. Militären hävdar också att antalet civila som skadats är betydligt lägre än LTTE påstår, eftersom en del av de skadade är rebellsoldater.

– Hur kan internationella organisationer identifiera skadade som civila? Alla som slänger sitt vapen blir en civilperson, sade en talesperson för försvaret till journalister.

250 000 människor uppges vara fast i konfliktområdet. Regeringen och människorättsorganisationer har tidigare anklagat LTTE för att använda civila som mänskliga sköldar. Uppgifterna har tillbakavisats av gerillan.

Skrivet av: