Israel sköt mot svenska diplomater

– Vi hörde två skott, följda av en högtalarröst som uppmanade oss att stanna.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Israeliska soldater sköt under tisdagen varningsskott mot en bilkortege vid Gazas gräns mot Israel, skriver SvD.

Två svenska diplomater var med i konvojen, där också Frankrikes generalkonsul Alain Remy samt diplomater från fyra andra europeiska länder ingick.

Bilkortegen stoppades vid en gränskontroll i Erez, och hölls kvar i sex timmar innan de fick återvända mot Jerusalem.

– När vi tar oss fram genom det beckmörka ingenmanslandet och den första bilen kommer till första bommen hör vi två skott, följda av en högtalarröst som på engelska uppmanar oss att stanna kvar i bilarna. Från början var det svårt att förstå vad det var för skott, säger Rolf Carlman, chef för biståndet till Västbanken och Gaza på det svenska konsulatet i Jerusalem, till SvD.

Rolf Carlman och hans kollega Magdalena Svensson hade varit i Gaza för att försöka ta reda på vilka behov som finns inom den kraftigt raserade el- och vattenförsörjningen i området.

– Jag tycker det är mer obehagligt vad hela episoden illustrerade, nämligen hur svårt det är att få in personer och gods i Gaza. Hela syftet var att göra något åt akuta hjälpbehov, men bara en rännil av det som behövs kommer i nuläget fram. Det tycker jag var värre, att det finns stora behov och att inget kommer dit, säger Rolf Carlman till SvD.

Franska utrikesdepartementet protesterade under onsdagen mot icidenten till Israels Parisambassadör.

Alla gränsövergångar till Gaza stängdes under flera timmar i tisdags sedan en israelisk soldat dödats i ett attentat, sade israeliska utrikesdepartementets talesman Yossi Levy.

– Åtgärden var inte specifikt riktad mot den franske generalkonsuln, sade Levy, enligt SvD.

Skrivet av: