Israel sköt mot svenska diplomater

– Vi hörde två skott, följda av en högtalarröst som uppmanade oss att stanna.


Israeliska soldater sköt under tisdagen varningsskott mot en bilkortege vid Gazas gräns mot Israel, skriver SvD.

Två svenska diplomater var med i konvojen, där också Frankrikes generalkonsul Alain Remy samt diplomater från fyra andra europeiska länder ingick.

Bilkortegen stoppades vid en gränskontroll i Erez, och hölls kvar i sex timmar innan de fick återvända mot Jerusalem.

– När vi tar oss fram genom det beckmörka ingenmanslandet och den första bilen kommer till första bommen hör vi två skott, följda av en högtalarröst som på engelska uppmanar oss att stanna kvar i bilarna. Från början var det svårt att förstå vad det var för skott, säger Rolf Carlman, chef för biståndet till Västbanken och Gaza på det svenska konsulatet i Jerusalem, till SvD.

Rolf Carlman och hans kollega Magdalena Svensson hade varit i Gaza för att försöka ta reda på vilka behov som finns inom den kraftigt raserade el- och vattenförsörjningen i området.

– Jag tycker det är mer obehagligt vad hela episoden illustrerade, nämligen hur svårt det är att få in personer och gods i Gaza. Hela syftet var att göra något åt akuta hjälpbehov, men bara en rännil av det som behövs kommer i nuläget fram. Det tycker jag var värre, att det finns stora behov och att inget kommer dit, säger Rolf Carlman till SvD.

Franska utrikesdepartementet protesterade under onsdagen mot icidenten till Israels Parisambassadör.

Alla gränsövergångar till Gaza stängdes under flera timmar i tisdags sedan en israelisk soldat dödats i ett attentat, sade israeliska utrikesdepartementets talesman Yossi Levy.

– Åtgärden var inte specifikt riktad mot den franske generalkonsuln, sade Levy, enligt SvD.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.