Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

S-krav på straff för krigsbrott

Nyheter | 28/01/2009 10:15

Oppositionen kräver att krigsförbrytare i Gazakonflikten ställs inför rätta.

Oppositionen kräver att Sverige agerar för att krigsförbrytare i Gazakonflikten ställs inför rätta.

– Krigsbrott måste beivras, sade socialdemokraternas Urban Ahlin i onsdagens riksdagsdebatt.

Debatten hade begärts av vänsterpartiet och inleddes av partiets utrikespolitiske talesman Hans Lindhe.

– Israel har i sina urskillningslösa attacker inte skonat någon del av samhället, sade han.

Hans Lindhe uppgav att den israeliska armen har angripit ett utarmat folk, inspärrat på en yta stor som Orust. Han pekade på att omkring 1 300 människor tros ha dödats och att 410 av dem är barn. Samtidigt har tiotusentals människor förlorat sina hem och skolor och ambulanser och sjukhus har attackerats, tillade Lindhe. Han nämnde också uppgifter om att den israeliska armén använt sig av vit fosfor på ett otillåtet sätt i sin krigföring.

– De ansvariga måste ställas inför rätta, sade Lindhe.

Han anklagade regeringen för att inte våga sätta press på Israel och krävde att den agerar för att häva EU:s handelsavtal med Israel, att det fördjupade politiska samarbetet bryts och att Sveriges militära samarbete upphör.

– Är det rimligt att EU:s finrum öppnas för Israels försvarsminister, den som är ansvarig för krigsförbrytelserna, sade Lindhe.

Även socialdemokraternas Urban Ahlin krävde att regeringen agerar för att krigsförbrytare ställs inför rätta. Han betonade att det gäller både israeler som använder vit fosfor, såväl som Hamas som använder civila som mänskliga sköldar.

– Det är viktigt att den svenska regeringen och EU ställer stenhårda krav på Israel att bevisa att de vill ha fred, sade Ahlin.

Han nämnde bland annat att isoleringen av Gaza måste upphöra, vägspärrar ska tas bort och att Israels mur inte ska gå över ockuperat område.

Också Ahlin uppmanade regeringen att arbeta för att EU suspenderar det fördjupade samarbetsavtalet med Israel tills vidare.

Skrivet av: