Islands premiärminister blir gay

Slår allt in kan Island få världens första premiärminister som också är gay.


ISLAND. Johanna Sigurdardottir kan mycket väl bli världens första premiärminister som också är gay. Öppet gay i alla fall.

Efter att Geir Haarde kastat in handuken och Islands regering havererat, pågår nu förhandlingar mellan Sigurdardottirs socialdemokraterna och möjliga koalitionspartier om den lediga premiärministerposten. Om de lyckas svänga ihop ett samarbete får den 66-åringa socialministern vikariera som regeringschef tills Island har nyval i maj.

Hoppfulla gayorganisationer världen runt välkomnar tanken.

– I en tid när vi precis sett en svart man få högsta posten i USA, ger det oss hopp att vi ska få se en öppet gay premiärminister en dag, säger Gary Nunn som är talesman Stonewall UK, en brittisk organisation för homosexuellas rättigheter, enligt CNN.

Inga tecken har givits på att statsminister Fredrik Reinfeldt skulle vara på väg att lämna sin post. Så chanserna att Sverige skulle hinna först är nu ytterst små. Men annars skulle säkerligen både miljöminister Anders Carlgren (c) som är öppet gay, och migrationsminister Tobias Billström (m) som är öppet bisexuell, tävla om äran.

Skrivet av:

Senaste nytt

Minskad försäljning för Volvo Cars

Bezos går om Musk som världens rikaste

Elbilsjätten Tesla har tappat stort på börsen. Det har även huvudägaren Elon Musks förmögenhet som därmed tappar förstaplatsen på Bloombergs lista över världens rikaste.

Stora skillnader i var vårdpersonalen finns

Det är mer läkartätt i storstäderna – som i gengäld saknar bland annat sjuksköterskor. Skillnaderna i tillgång till vårdpersonal är stora mellan olika delar av landet, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Oväntat bakslag för fransk industri

Frankrikes industriproduktion ökade med 0,8 procent i januari jämfört med samma månad i fjol, enligt den franska statistikbyrån Insee.

Elvaåring gjorde järnåldersfynd i skånska myllan

När elvaårige Christian Emil Sønnichsen satte spaden i jorden i skånska Uppåkra hittade han ett 1 500 år gammalt föremål från folkvandringstiden, en förgylld agraff.

Nytt rekord för bitcoins marknadsvärde

Bitcoinkursen kretsar nära historiska rekordnivåer och det samlade värdet på alla bitcoin i världen är nu uppe på rekordhöga 1 350 miljarder dollar, enligt Coingecko.