Fredag 7 Okt
Stockholm

Haag: Krigsförbrytare dömd

FN:s krigsförbrytartribunal i Haag (ICTY) dömde på måndagen den bosniske befälhavaren Rasim Delic till tre års fängelse för grymheter som hans soldater begick under kriget i Bosnien. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela

FN:s krigsförbrytartribunal i Haag (ICTY) dömde på måndagen den bosniske befälhavaren Rasim Delic till tre års fängelse för grymheter som hans soldater begick under kriget i Bosnien.

Delic ledde en grupp som till stor del bestod av utländska soldater och enligt åtalet kände han till att soldaterna gjorde sig skyldiga till flera mord och övergrepp mot soldater och civila. Åklagaren yrkade därför på ett 15-årigt fängelsestraff.

Men rätten ansåg det inte bevisat att Delic känt till morden. Han dömdes därför till det kortare fängelsestraffet för övergrepp mot tolv serbiska krigsfångar. Enligt domen lät Delic bli att bestraffa soldater som begick övergrepp. Vissa av dem ska också ha belönats.

Delic är den hittills högste bosniske befälhavare som dömts vid tribunalen och en av de förhållandevis få muslimer som åtalats.

Rasim Delic greps i februari 2005 och de 488 dagar han redan suttit frihetsberövad kommer att dras från hans straff.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.