Stockholm

Nu vaknar vulkanen

Vulkanen Mount Redoubt kan slå till när som helst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

ANCHORAGE, Alaska. Vulkanen Mount Redoubt väntas nämligen vakna till lite senare under fredagen. Enligt vulkanforskare som läst avmätningarna handlar det bara om några timmar innan Mount Redoubt börjar spraka och knaka. En varning har gått ut till Alaska-borna, som redan nu har börjat hamstra skydd i form av ansiktsmasker och skyddsglasögon. Det behövs när vulkandammet väl börjar spridas över staden, skriver Fox News.

– Varje gång det här händer så säljer vi slut på alla masker och sådant, säger Phil Robinson som är butikschef på en järnaffär i Anchorange.

Men vulkanerna i Alaska ger sällan ifrån sig någon brännhet lava. Istället är det damm, aska och farliga partiklar som sprids via luften –något som kan vara förödande för äldre, små barn och människor med andningsproblem. Partiklarna skadar främst huden, ögonen och luftvägarna. Askan är så stark att den kan skrapa sönder glas.

De flesta Alaskabor kommer att hålla sig inomhus under dagen då det är det säkraste sättet att skydda sig från vulkanens ilska.

Se ett videoklipp om vulkanen Redoubt:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.