Nu vaknar vulkanen

Vulkanen Mount Redoubt kan slå till när som helst.


ANCHORAGE, Alaska. Vulkanen Mount Redoubt väntas nämligen vakna till lite senare under fredagen. Enligt vulkanforskare som läst avmätningarna handlar det bara om några timmar innan Mount Redoubt börjar spraka och knaka. En varning har gått ut till Alaska-borna, som redan nu har börjat hamstra skydd i form av ansiktsmasker och skyddsglasögon. Det behövs när vulkandammet väl börjar spridas över staden, skriver Fox News.

– Varje gång det här händer så säljer vi slut på alla masker och sådant, säger Phil Robinson som är butikschef på en järnaffär i Anchorange.

Men vulkanerna i Alaska ger sällan ifrån sig någon brännhet lava. Istället är det damm, aska och farliga partiklar som sprids via luften –något som kan vara förödande för äldre, små barn och människor med andningsproblem. Partiklarna skadar främst huden, ögonen och luftvägarna. Askan är så stark att den kan skrapa sönder glas.

De flesta Alaskabor kommer att hålla sig inomhus under dagen då det är det säkraste sättet att skydda sig från vulkanens ilska.

Se ett videoklipp om vulkanen Redoubt:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.