Söndag 4 Dec
Stockholm

USA delat om Gitmo-fångar

"Ingen borde rulla ut röda mattan för dem".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

COLORADO, USA. Helst inte på vår bakgård. President Barack Obama har långt gångna planer på att stänga fånglägret i Guantanamo och föra över fångarna till amerikansk mark. I delstaten Colorado har guvernören sagt att man är öppen för att ta emot interner till deras superbevakade Supermax-fängelse i Florence. Men det är inte alla som gläds över beslutet.

– Det är en ström av terrorister som ska få komma in på amerikansk mark. Kom ihåg, när folk blir placerade i en byggnad, då blir den byggnaden ett mål, säger republikanen Cory Gardner.

En talesperson för guvernör Bill Ritter sa nyligen att det inte finns någon anledning att vara orolig eftersom Supermax byggdes för att se efter högrisk-interner. Men det lugnar inte Gardner.

– Ingen stat borde rulla ut röda mattan för de här fångarna, säger Gardner.

Fängelset har dock bevisligen klarat av att hålla kolla på både 9/11-konspiratorn Zacarias Moussaoui, hjärnan bakom World trade Centerattacken från 1993 Ramzi Youself och Oklahoma City-bombaren Terry Nichols.

Republikanerna står inte eniga emot fångmottagningen.

– Vi har ju redan flera terrorister inkvarterade här. Vi måste se över hur vi bäst kan förvara dem, säger republikanen Jared Polis som anser att snacket om Guantanamofångarnas medförande av risker är "löjligt".

Andra har föreslagit att de skulle kunna förvaras i den militära fängelsebyggnaden Fort Leavenworth i Kansas. Men även där har förtroendevalda republikaner gjort motstånd, skriver Fox News.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.