Björn von Sydow till Kosovo

Björn von Sydow åker i veckan på internationellt uppdrag till Kosovo.


Riksdagsledamoten för socialdemokraterna åker på internationellt uppdrag till Kosovo för att kartlägga hur mänskliga rättigheter tillgodoses i det statsrättsligt omstridda området.

– Jag har fått uppdraget utan att gå in på Kosovos status. Jag ska i stället ägna mig åt - hur funkar det för folk i förhållande till Europarådets konventioner, framför allt om de mänskliga fri- och rättigheterna, och vad kan vi göra för att förbättra det, säger von Sydow till TT.

Kosovos statsrättsliga status är ett av världspolitikens mest brännheta områden. Inte minst har västvärldens kompakta stöd för ett Kosovo självständigt från Serbien bäddat för, och fortsätter bädda för, antagonism mellan Ryssland och omvärlden.

Undviker öm tå

Björn von Sydow, socialdemokratisk riksdagsledamot samt tidigare talman och försvarsminister, åker till Kosovo måndag-torsdag efter att ha blivit utsedd till rapportör för Europarådets parlamentariska församling (Pace). Inte heller bland medlemsländerna i Europarådet finns enighet om Kosovos status. Men enligt von Sydow har det faktum att hans uppdrag undviker att trampa på den ömmaste tån gjort att alla parter i området välkomnar initiativet.

Min bedömning är att på den här grundvalen kan det fungera. EU har med organisationen Eulex tagit på sig en enorm civil utmaning i Kosovo.

Europeiska poliser, domare, kriminalvårdare och tullare ska försöka förvandla området till en rättsstat. EU har också målet att bekämpa organiserad brottslighet, etniska kriminella nätverk och krigsbrott.

Europarådet kan agera

von Sydow ska möta representanter för FN, Eulex och den internationella säkerhetsorganisationen OSCE. Han ska också träffa premiärminister Hashim Thaci, parlamentets talman Jakup Krasniqi och representanter för de olika politiska partierna - såväl kosovanska som i de serbiska enklaverna. Efter resan ska von Sydow rapportera till Pace om läget för de mänskliga fri- och rättigheterna, och hur det ska kunna förbättras. TT:

Men vem ska i så fall förbättra det? Europarådet har outnyttjade möjligheter till det, tillsammans med de politiska krafterna och med de internationella aktörerna där, svarar von Sydow.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!