Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Portugal sjösätter vågkraft

- 29/09/2008, 15:03 -

Finansminister Manuel Pinho: Portugal ska bli bäst på grön energi

PORTUGAL. Tre långra röda plåtormar ligger i det atlantblå vattnet utanför den portugisiska kusten. De ingår i landets gröna energioffensiv som ska förse 1500 hushåll med el. Men det är bara början.

De har fått namnet vågormar (wave-snakes) på grund av sin form och är i själva verket kraftfulla vågkraftverk. Det var i förra veckan som Portugal öppnade en vågkraftspark i Aguadoura i landets norra del. I ett startskede har man placerat ut tre vågkraftsverk som tillsammans genererar 2,25 MW, tillräckligt för 1500 hushåll. I nästa steg ska man lägga till ytterligare 25 stycken vågkraftsverk med en effekt på totalt 21 MW. Ekonomiminister Manuel Pinho, som invigde parken, var inte blygsam när han talade om Portugals gröna framtidsplaner.

- Finland är bäst på att göra mobiltelefoner. Portugal vill bli bra på förnybar energi. För närvarande tillhör vi de fem bästa länderna inom området, trots att vi bara är i början av processen, sa Finansminister Manuel Pinho, enligt The Guardian.

Se film om Portugals vågkraftsverk:

Så här funkar denna typ av vågkraftsverk:

Skrivet av: