Portugal sjösätter vågkraft

Finansminister Manuel Pinho: Portugal ska bli bäst på grön energi


PORTUGAL. Tre långra röda plåtormar ligger i det atlantblå vattnet utanför den portugisiska kusten. De ingår i landets gröna energioffensiv som ska förse 1500 hushåll med el. Men det är bara början.

De har fått namnet vågormar (wave-snakes) på grund av sin form och är i själva verket kraftfulla vågkraftverk. Det var i förra veckan som Portugal öppnade en vågkraftspark i Aguadoura i landets norra del. I ett startskede har man placerat ut tre vågkraftsverk som tillsammans genererar 2,25 MW, tillräckligt för 1500 hushåll. I nästa steg ska man lägga till ytterligare 25 stycken vågkraftsverk med en effekt på totalt 21 MW. Ekonomiminister Manuel Pinho, som invigde parken, var inte blygsam när han talade om Portugals gröna framtidsplaner.

- Finland är bäst på att göra mobiltelefoner. Portugal vill bli bra på förnybar energi. För närvarande tillhör vi de fem bästa länderna inom området, trots att vi bara är i början av processen, sa Finansminister Manuel Pinho, enligt The Guardian.

Se film om Portugals vågkraftsverk:

Så här funkar denna typ av vågkraftsverk:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.