Tamilledarens fäste funnet

20 rebeller dog i striderna.


Lankesiska styrkor har funnit en underjordisk bunker som kan ha varit den tamilska rebelledaren Velupillai Prabhakarans fäste, uppger försvarsdepartementet i Colombo.

Bunkern ligger två våningar ner i marken och har hittats dold i en kokosnötsplantage i Mullaittivudistriktet. Den är utrustad med elgeneratorer, luftkonditionering och medicinska förnödenheter.

Något spår fanns dock inte kvar efter Prabhakaran och myndigheterna vet inte var han håller hus. Ett antagande är att han flytt från Sri Lanka med båt.

Fästet ska ha intagits i en strid som tog 20 rebellers liv i går.

Regeringsstyrkornas storoffensiv har krympt det LTTE-kontrollerade territoriet i norra Sri Lanka från 18 000 kvadratkilometer för ett år sedan till mindre än 300 kvadratkilometer. Regeringen hävdar att den är nära fullständig seger i inbördeskriget mot LTTE, som slåss för ett tamilskt hemland på den av singaleser dominerade ön.

Bilder som försvarsdepartementet delade ut sades visa föremål som Prabhakaran lämnat efter sig i bunkern: en uppstoppad tiger, en paintball-bössa och en flaska konjak. Platsen beskrevs som "LTTE:s största gömma".

Mänskliga sköldar

Regeringssidan anklagar tamilgerillan för att använda minst 120 000 civila i krigsområdet som mänskliga sköldar. Enligt FN är en kvarts miljon människor kringrända av striderna.

Colomboregeringen låter inte några oberoende massmedier röra sig fritt i den omstridda regionen eller ta sig till de läger dit människor kunnat fly undan fientligheterna.

Två ledande amerikanska senatorer, demokraten John Kerry och republikanen Richard Lugar, har i ett gemensamt uttalande uppmanat både Sri Lankas regering och LTTE att "omedelbart vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda civilbefolkningen och underlätta för humanitär hjälp" att komma in.

Men Sri Lankas regering menar att de inte kan ta ansvar för civila som lever bland rebellerna.

– Regeringen kan inte ta ansvar för säkerheten för civila som fortfarande bor bland terroristerna, säger en talesperson för regeringen, enligt Al Jazeera.

Den förre presidentkandidaten Kerry är ordförande i senatens utrikesutskott medan Luger är utskottets främste republikan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!