Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Wikileaks avslöjar: Turkiet hjälpte al-Qaida

- 25/11/2010, 18:29 -
Enligt uppgifter från Wikileaks till arabiska Al-Hayat ska USA ha hjälpt kurdiska PKK-gerillan med vapen.
1 av 4

Enligt uppgifter från Wikileaks till arabiska Al-Hayat ska USA ha hjälpt kurdiska PKK-gerillan med vapen.

Yahya Ahmed/AP/Scanpix

2 av 4

MARTIAL TREZZINI/AP/Scanpix

3 av 4

Skärmdump

Och Turkiet i sin tur påstås ha hjälpt al-Qaida att smuggla vapen.
4 av 4

Och Turkiet i sin tur påstås ha hjälpt al-Qaida att smuggla vapen.

AP/SCANPIX

Dokument som väntas läcka ut på Wikileaks när som helst påstås bland annat avslöja att Turkiet hjälpt al-Qaida att smuggla vapen. Dessutom att USA hjälpt kurdiska terrorister.

INTERNET. Wikileaks tänker inom några dagar släppa hemligstämplade dokument som visar att den turkiska staten hjälpt terrornätverket al-Qaida att smuggla in vapen i Irak, enligt den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen Al-Hayat.

Enligt samma tidning visar andra dokument, som Wikileaks tänker släppa, att USA hjälpt den kurdiska separatistgerillan PKK i den väpnade kampen mot USA:s Natoallierade Turkiet.

En talesperson för Wikileaks säger till Al-Hayat att sajten behöver hjälp av Turkiet med att översätta dokument om Turkiets roll i kriget i Irak och dess ansökan om EU-medlemskap.

Turkiet är överhuvud taget i blickfånget i den nya rekordläckan, som Wikileaks säger är sju gånger större än den senaste publiceringen om Irakkriget.

Andra dokument uppges visa att USA har stött den kurdiska PKK-gerillan, som bedrivit ett separatistiskt krig mot Natomedlemmen Turkiet sedan 1984 och som av USA:s utrikesdepartement klassats som en terroristorganisation sedan 1979.

Det amerikanska militärdokumentet kallar däremot PKK "krigare för frihet och turkiska medborgare" och uppger att USA släppt gripna PKK:are i Irak.

Enligt dokumenten har USA också försett PKK med vapen och struntat i organisationens aktiviteter på den turkiska sidan av gränsen.

USA:s utrikesdepartement sa tidigare under dagen att de säger sig veta att Wikileaks kommit över "förtroliga diplomatiska telegram" med andra länders regeringsföreträdare och privatpersoner.

– Dessa avslöjanden skadar USA och våra intressen, säger amerikanska UD:s talesperson, PJ Crowley.

Enligt ett uttalande från Wikileaks på Twitter under onsdagen "hyperventilerar Pentagon återigen eftersom de är oroliga för att stå till svars".