Tisdag 25 Jan
Stockholm

Wikileaks avslöjar: Turkiet hjälpte al-Qaida

Enligt uppgifter från Wikileaks till arabiska Al-Hayat ska USA ha hjälpt kurdiska PKK-gerillan med vapen.
1 av 4
Enligt uppgifter från Wikileaks till arabiska Al-Hayat ska USA ha hjälpt kurdiska PKK-gerillan med vapen. Foto: Yahya Ahmed/AP/Scanpix
2 av 4
3 av 4
Och Turkiet i sin tur påstås ha hjälpt al-Qaida att smuggla vapen.
4 av 4
Och Turkiet i sin tur påstås ha hjälpt al-Qaida att smuggla vapen. Foto: AP/SCANPIX

Dokument som väntas läcka ut på Wikileaks när som helst påstås bland annat avslöja att Turkiet hjälpt al-Qaida att smuggla vapen. Dessutom att USA hjälpt kurdiska terrorister.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

INTERNET. Wikileaks tänker inom några dagar släppa hemligstämplade dokument som visar att den turkiska staten hjälpt terrornätverket al-Qaida att smuggla in vapen i Irak, enligt den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen Al-Hayat.

Enligt samma tidning visar andra dokument, som Wikileaks tänker släppa, att USA hjälpt den kurdiska separatistgerillan PKK i den väpnade kampen mot USA:s Natoallierade Turkiet.

En talesperson för Wikileaks säger till Al-Hayat att sajten behöver hjälp av Turkiet med att översätta dokument om Turkiets roll i kriget i Irak och dess ansökan om EU-medlemskap.

Turkiet är överhuvud taget i blickfånget i den nya rekordläckan, som Wikileaks säger är sju gånger större än den senaste publiceringen om Irakkriget.

Andra dokument uppges visa att USA har stött den kurdiska PKK-gerillan, som bedrivit ett separatistiskt krig mot Natomedlemmen Turkiet sedan 1984 och som av USA:s utrikesdepartement klassats som en terroristorganisation sedan 1979.

Det amerikanska militärdokumentet kallar däremot PKK "krigare för frihet och turkiska medborgare" och uppger att USA släppt gripna PKK:are i Irak.

Enligt dokumenten har USA också försett PKK med vapen och struntat i organisationens aktiviteter på den turkiska sidan av gränsen.

USA:s utrikesdepartement sa tidigare under dagen att de säger sig veta att Wikileaks kommit över "förtroliga diplomatiska telegram" med andra länders regeringsföreträdare och privatpersoner.

– Dessa avslöjanden skadar USA och våra intressen, säger amerikanska UD:s talesperson, PJ Crowley.

Enligt ett uttalande från Wikileaks på Twitter under onsdagen "hyperventilerar Pentagon återigen eftersom de är oroliga för att stå till svars".

Kommentera
Kopiera länk
Dela