Enligt uppgifter från Wikileaks till arabiska Al-Hayat ska USA ha hjälpt kurdiska PKK-gerillan med vapen.
1 av 3
Enligt uppgifter från Wikileaks till arabiska Al-Hayat ska USA ha hjälpt kurdiska PKK-gerillan med vapen. - Foto: Yahya Ahmed/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: MARTIAL TREZZINI/AP/Scanpix
Och Turkiet i sin tur påstås ha hjälpt al-Qaida att smuggla vapen.
3 av 3
Och Turkiet i sin tur påstås ha hjälpt al-Qaida att smuggla vapen. - Foto: AP/SCANPIX

Wikileaks avslöjar: Turkiet hjälpte al-Qaida

Dokument som väntas läcka ut på Wikileaks när som helst påstås bland annat avslöja att Turkiet hjälpt al-Qaida att smuggla vapen. Dessutom att USA hjälpt kurdiska terrorister.


INTERNET. Wikileaks tänker inom några dagar släppa hemligstämplade dokument som visar att den turkiska staten hjälpt terrornätverket al-Qaida att smuggla in vapen i Irak, enligt den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen Al-Hayat.

Enligt samma tidning visar andra dokument, som Wikileaks tänker släppa, att USA hjälpt den kurdiska separatistgerillan PKK i den väpnade kampen mot USA:s Natoallierade Turkiet.

En talesperson för Wikileaks säger till Al-Hayat att sajten behöver hjälp av Turkiet med att översätta dokument om Turkiets roll i kriget i Irak och dess ansökan om EU-medlemskap.

Turkiet är överhuvud taget i blickfånget i den nya rekordläckan, som Wikileaks säger är sju gånger större än den senaste publiceringen om Irakkriget.

Andra dokument uppges visa att USA har stött den kurdiska PKK-gerillan, som bedrivit ett separatistiskt krig mot Natomedlemmen Turkiet sedan 1984 och som av USA:s utrikesdepartement klassats som en terroristorganisation sedan 1979.

Det amerikanska militärdokumentet kallar däremot PKK "krigare för frihet och turkiska medborgare" och uppger att USA släppt gripna PKK:are i Irak.

Enligt dokumenten har USA också försett PKK med vapen och struntat i organisationens aktiviteter på den turkiska sidan av gränsen.

USA:s utrikesdepartement sa tidigare under dagen att de säger sig veta att Wikileaks kommit över "förtroliga diplomatiska telegram" med andra länders regeringsföreträdare och privatpersoner.

– Dessa avslöjanden skadar USA och våra intressen, säger amerikanska UD:s talesperson, PJ Crowley.

Enligt ett uttalande från Wikileaks på Twitter under onsdagen "hyperventilerar Pentagon återigen eftersom de är oroliga för att stå till svars".

/
/
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

1 timme sedan
De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.