Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Wikileaks-avslöjandet släppt - diplomatisk kris för USA

- 28/11/2010, 20:07 -
1 av 5

Bertil Ericson / SCANPIX

2 av 5

Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

Paranoida Hamid Karzai.
3 av 5

Paranoida Hamid Karzai.

Ahmad Massoud/AP/Scanpix

Nicolas Sarkozy- kejsaren utan kläder.
4 av 5

Nicolas Sarkozy- kejsaren utan kläder.

Bob Edme / SCANPIX

Alfahanen Vladimir Putin.
5 av 5

Alfahanen Vladimir Putin.

Dmitry Lovetsky/AP/Scanpix

Nu har de hemliga dokumenten börjat strömma ut över världen.

USA hamnar i och med dagens Wikileakspublicering av hemligstämplade amerikanska dokument i diplomatisk kris och rejält blåsväder.

Inför publiceringen har USA hört av sig till de länder de vet är berörda och informerat om vad som komma skall. Allt för att minimera skadorna.

Bland annat publiceras interna dokument där Frankrikes president Nicolas Sarkozy kallas "kejsaren utan kläder", där Rysslands premiärminister Vladimir Putin klassas som "alfahane" och där Afghanistans president Hamid Karzai beskrivs som en man som drivs av sin paranoia.

Dessutom finns, enligt Guardian som är en av få tidningar som fått ta del av dokumenten i förväg, uppgifter om att flera ledare i Arabvärlden försöker förmå USA att attackera Iran, att bandet mellan Kina och Nordkorea är på väg att försvagas och att Pakistans kärnvapenprogram är mycket osäkert och farligt.

Andra läckta meddelanden visar hur USA och Obamaadministrationen kohandlar med andra länder om att få olika nationer att med olika typer av morötter ta emot fångar från Guantanamofängelset enligt New York Times.

En annan intressant del av den läckta kommunikationen rör Italiens premiärminister Silvio Berlusconi och Vladimir Putin som, enligt de amerikanska underrättelseuppgifterna, har en ovanligt nära relation. De uppges ge varandra överdådiga gåvor och handelsavtal nästan som presenter.

USA menar att Berlusconi i princip är "språkrör för Putin i Europa".

Ytterligare information gör gällande att Syrien fortsätter förse libanesiska Hizbollahgerillan med stora mängder vapen, som kan komma att användas mot Israel.

Omfattningen av avslöjandet gör att det sannolikt kommer att strömmen av avslöjanden väntas fortsätta komma stadigt de närmaste dagarna. I USA sägs aktiviteten vara febril för att på bästa sätt möte den diplomatiska kris som nu uppstått med ett stort antal mäktiga länder involverade.