Lördag 16 Okt
Stockholm

Toppolitiker kräver döden för Wikileaks hemliga källa

Liksom Wikileaks nu internationellt efterspanade grundare, Julian Assange.
1 av 7
Liksom Wikileaks nu internationellt efterspanade grundare, Julian Assange. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Wikileaks nya publicering omfattar 251 287 hemliga dokument som använts i den förtroliga diplomatiska kommunikationen.
2 av 7
Wikileaks nya publicering omfattar 251 287 hemliga dokument som använts i den förtroliga diplomatiska kommunikationen. Foto: US State Departement
Republikanska fixstjärnan Sarah Palin vill "jaga Assange som al-Qaida eller talibanledare".
3 av 7
Republikanska fixstjärnan Sarah Palin vill "jaga Assange som al-Qaida eller talibanledare". Foto: Jae C. Hong/AP/Scanpix
Tidigare presidentkandidaten, Mike Huckabee, kräver dödsstraff för den som läckt de hemligstämplade uppgifterna.
4 av 7
Tidigare presidentkandidaten, Mike Huckabee, kräver dödsstraff för den som läckt de hemligstämplade uppgifterna. Foto: Jacquelyn Martin/AP/Scanpix
KT McFarland, säkerhetsrådgivare åt Nixon, vill att Julian Assange åtalas för terrorbrott.
5 av 7
KT McFarland, säkerhetsrådgivare åt Nixon, vill att Julian Assange åtalas för terrorbrott. Foto: National Security Briefing
Exsenatorn Rick Santoros håller med.
6 av 7
Exsenatorn Rick Santoros håller med. Foto: Jose Luis Magana/AP/Scanpix
Den förmodade källan bakom läckorna, Bradley Manning, 23, ligger pyrt till.
7 av 7
Den förmodade källan bakom läckorna, Bradley Manning, 23, ligger pyrt till. Foto: Privat

Ledande amerikanska makthavare kräver dödsstraff för den som läckt hemliga diplomatiska dokument till Wikileaks. 23-årige exmilitären Bradley Manning pekas ut som den ansvarige - också denna gång. SE VIDEO!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Källan bakom läckorna?

Bradley E Manning, född 1987, är en tidigare amerikansk militär som jobbat som underrättelseanalytiker inom försvarsmakten vid 2nd Brigade Combat Team.

Han sitter för närvarande i häkte, åtalad för att ha kommit över och fört vidare hundratusentals hemliga dokument.

Han tros ligga bakom samtliga stora läckor av amerikanska topphemliga uppgifter på Wikileaks.org - Afghan War Logs, Iraq War Logs och den senaste publiceringen av diplomatisk korrespondens. Han ska också ha läckt videon Collateral Murder.

Manning var en skicklig militär och avancerade snabbt, men tros med tiden ha blivit allt mer utstött. Han tog kontakt med en känd hacker, Adrian Lamo, via en chattfunktion, och förklarade att han hade tillgång till massiva mängder hemliga dokument som han menade "förtjänade offentlighet och inte att samla damm i arkiven".

Lamo låtsades spela med, men vände sig i stället till myndigheterna.

Manning greps i maj 2010 och fördes till en amerikansk militärbas i Kuwait.

Wikileaks grundare Julian Assange ställde sig först kallsinnig till gripandet och sa att Manning varit medveten om riskerna. Men han har senare ångrat uttalandet och sagt att organisationen ska göra allt för att hjälpa den förmodade källan.

WASHINGTON. "Ett angrepp på världssamfundet", har utrikesminister Hillary Clinton sagt om publiceringen av 251 287 topphemliga dokument från den amerikanska utrikesförvaltningen.

"Den internationella diplomatins 11 september", menar hennes italienske kollega Franco Frattini.

Och den republikanske kongressledamoten Peter King krävde häromdagen att USA:s justitiekansler ska terrorklassa Wikileaks.

Nu kräver allt fler amerikanska toppolitiker att den "whistleblower" som läckt dokumenten ska bestraffas med döden.

Tidigare presidentkandidaten, republikanen Mike Huckabee, och Kathleen Troia "KT" McFarland, tidigare säkerhetsrådgivare vid försvarshögkvarteret Pentagon, vill se dödsstraff tillämpas för den person som "satt den nationella säkerheten på spel" genom att läcka den kontroversiella datan.

Huckabee, som tros stå i startgroparna för en ny presidentkandidatur 2012, vittrar blod.

– De sätter amerikanska liv på spel. De har utsatt relationer, som kommer att ta årtionden att återuppbygga, för stora risker. De visste mycket väl att de hade känsliga dokument i händerna, de hade vårt förtroende.

– Alla liv som de satt på spel är de personligt ansvariga för och de har blod på sina händer, säger Huckabee.

Inte heller Sarah Palin, en annan stridbar republikan som positionerar sig inför presidentvalet om två år, skräder orden.

På Facebook kräver hon att Obamaadministrationen utlyser en klappjakt på Wikileaksgrundaren Julian Assange.

– Han ska jagas med samma ihärdighet som som vi jagar al-Qaida och talibanledare.

Rick Santorum, tidigare senator för delstaten Pennsylvania, som även han laddar inför den republikanska presidentnomineringen, vill också att Wikileaks klassas som en terrororganisation, uppger Huffington Post.

KT McFarland, som var nationell säkerhetsrådgivare åt presidenterna Richard Nixon, Gerald Ford och Ronald Reagan, ställer sig också bakom kravet.

Hon säger att Bradley Manning, som är huvudmisstänkt för de tre stora läckorna som Wikileaks hittills publicerat om USA, bör ställas inför rätta för förräderi och dömas till döden.

Exsoldaten Manning, som nu sitter häktad misstänkt för att ha läckt en kvarts miljon känsliga dokument till Wikileaks, står för närvarande åtalad för att ha fört vidare hemlig data och "levererat nationell säkerhetsinformation till en oauktoriserad källa".

– Det är dags att gradera upp åtalet. Låt oss ställa honom inför rätta för förräderi. Om han befinns skyldig bör han avrättas, skriver McFarland på Fox News.

Hon vill också ställa Wikileaks grundare, Julian Assange, inför rätta för terrorism och hävdar:

– Han för ett cyberkrig mot USA och den globala världsordningen. Assange och hans medhackare är terrorister och bör åtalas som sådana.

Samtidigt föreslår en rådgivare till Kanadas premiärminister Stephen Harper en annan lösning. Professor Tom Flanagan, som jobbar åt den kanadensiska regeringen, vill låta en lönnmördare undanröja problemet Julian Assange.

Barack Obama borde lägga ut ett lönnmordskontrakt och kanske använda en drönare eller något.

När nyhetsankaret på tevekanalen CBC konstaterar att det är "ganska barskt" svarar Flanagan:

– Jag känner mig väldigt manlig i dag.

– Läckan kan leda till krig. Jag skulle inte bli olycklig om Assange försvann.

Presidentkandidaten Mike Huckabee rasar mot Wikileaks:

Tom Flanagan, rådgivare till Kanadas premiärminister, vill lönnmörda Assange:

Kommentera
Kopiera länk
Dela