1 av 2
- Foto: Finers Stephens Innocent
2 av 2
- Foto: GDL

Assange ska träffa polisen

Julian Assanges brittiske advokat, Mark Stephens, säger att Wikileaksgrundaren frivilligt ska träffa polisen införhotet om att utvisas till Sverige.


Julian Assange sexbrottsanklagad

I augusti beslutade en jouråklagare att anhålla Wikileaks grundare, Julian Assange, i hans frånvaro.

Misstankarna gällde då en våldtäkt i Enköpingstrakten och ett fall av sexuellt ofredande i Stockholm. Målsägare var två unga kvinnor som träffat Assange under hans föreläsningsturné i Sverige - inbjuden av de kristna socialdemokraterna Broderskaparna.

Dagen efter hävde en annan åklagare anhållningsbeslutet och inledde en förundersökning om enbart ofredande.

Kvinnornas målsägarbiträde - tidigare Jämo och socialdemokraternas jämställdhetsministerkandidat, advokat Claes Borgström, överklagade beslutet och ärendet togs över av specialåklagare i Göteborg, som begärde och fick Assange häktad torsdagen den 18 november.

Senare kunde han efterlysas internationellt efter ett inledande procedurfel.

LONDON. Den 39-årige australiske medborgaren uppges för närvarande befinna sig i sydöstra England - men hotas, sedan den internationella efterlysningen gått ut och Scotland Yard från och med måndagen säger sig ha alla papper man behöver för att gripa honom, av utlämning till Sverige.

Nu säger Julian Assanges brittiske advokat, Mark Stephens, att Wikileaks grundare och chefredaktör är redo för ett frivilligt möte med polisen. På måndagskvällen sa han till BBC att man inom kort kommer att träffa Scotland Yard.

Stephens är fortfarande mycket kritisk till de svenska åklagarnas metoder. Assange har förklarat sig villig att ställa upp på förhör via videolänk sedan i augusti, säger han.

– Än så länge har de svenska åklagarna inte svarat på dessa erbjudanden, säger Mark Stephens till BBC.

Enligt tidningen Guardian ska han under tisdagen också infinna sig i brittisk domstol.

– Vi har fått en arresteringsorder. Vi förhandlar om ett möte med polisen, säger Jennifer Robinson, advokat vid Finers Stephens Innocent, som också hon representerar den australiske nät- och yttrandefrihetskämpen, till Guardian.

– Än så länge är han inte åtalad för någonting. Vi står i färd med att ordna så att vi kan träffa polisen frivilligt så att frågor kan besvaras. Det är dags att vi får ett slut på det här och får lite sanning, rättvisa och lag och rätt, säger Mark Stephens.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!