1 av 4
- Foto: Sayyid Azim/AP/Scanpix
Det finns flera organisationer runt om i Afrika som arbetar mot könsstympning. Här bilder från en demonstration i Kamerun.
2 av 4
Det finns flera organisationer runt om i Afrika som arbetar mot könsstympning. Här bilder från en demonstration i Kamerun. - Foto: ALL OVER PRESS
3 av 4
- Foto: ALL OVER PRESS
4 av 4
- Foto: ALL OVER PRESS

120 kvinnor könsstympade - under en helg

Under helgen könsstympades 120 kvinnor i en lokal ritual i norra Uganda. Trots förbud och massiva insatser från FN är kvinnorna chanslösa.


Fakta: Könsstympning

Världshälsoorganisationen WHO beräknar att tre miljoner flickor stympas varje år, och att totalt 100 till 140 miljoner kvinnor i världen är könsstympade.

Det förekommer i ett bälte som sträcker sig från Senegal, Gambia och Mauretanien i västra Afrika till Afrikas horn i öst, men är förekomsten varierar med etnisk bakgrund.

Källa; BBC, Wikipedia.

BUKWA. Enligt vittnen var det fruktansvärda scener som utspelade sig. Några grät, flera var förvirrade och några traumatiserade när en kvinnlig kirurg gick från flicka till flicka för att utöva en lokal tradition - könsstympning.

Runt om på flera platser i norra Uganda könsstympades upp emot 120 kvinnor i helgen.

Ritualen utfördes trots att det Ugandiska parlamentet förbjudit könsstympning redan för ett år sedan.

– Det är grymt, en hälsofara och traumatiserar kvinnorna. Det är hemskt, sa parlamentsledamoten Alice Alaso då och kallade lagen "ett mycket viktigt beslut", uppger BBC.

Förbudet har dock inte fått någon effekt. I stället sker den på avlägsna platser och sena nätter.

Helgens könsstympning inleddes vid midnatt och pågick in på småtimmarna. Andra tar en säkrare väg och går över gränsen till Kenya.

– Folk är rädda för att straffas, säger Bukwadistriktets vice ordförande John Chelanga till New Vision.

FN har satsat över en miljon kronor på att förhindra könsstympning i området det senaste året i olika projekt.

– Vi har försökt att genom dialog och utbildning tillämpa lagen, säger FN:s Brenda Malinga.

Men projektet har kantats av problem. Byarna ligger ofta långt ut på landsbygden och är inte sällan otillgängliga. FN:s bilar har helt enkelt inte klarat av att nå fram till människorna.

I ett desperat försök skickar nu FN fem nya bilar till regionen.

– Jag kände ilska när jag läste om helgens könsstympning och var tvungen att göra något för att rädda andra flickor, säger FN:s ansvarige för projektet Musa Bungudu, till All Africa, och fortsätter:

– Fordonen kommer att lösa en mindre del av problemet, men en ny långsiktig strategi kommer att behövas. 

Dessutom vittnar flera kvinnor, som utför könsstympning, att att de blivit lovade pengar som kompensation för förlorad inkomst. Men hittills har ingenting hänt.

– Vi kommer fortsätta skära flickor eftersom det är vår enda inkomst, säger Kokop till New Vision

/
FN
/
Lag
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!