Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uppemot 300 döda i Australien

Nyheter | 11/02/2009 05:42

Kriminaltekniker jobbar vidare med att försöka identifiera alla som omkommit.

Bränderna i Australien fortsätter att skörda liv. Myndigheternas officiella siffra på antalet omkomna är 181, men enligt medier kan dödstalen komma att stiga till så många som 300.

På onsdagen fortsatte sökandet i aska och brända rester av hus för att indentifiera alla omkomna. John Brumby, premiärminister i delstaten Victoria där bränderna härjar, menar att somliga kroppar har bränts så svårt att de aldrig kommer kunna identifieras.

Katastrofområdet omfattar nu mer än 20 samhällen på en yta som är dubbelt så stor som London. Enbart i den lilla orten Marysville där det bor totalt 519 personer befars 100 människor ha dött. Alltihop betraktas som en brottsplats eftersom bränderna misstänks vara anlagda.

– Människor slog på våra brandbilar och bad oss att återvända till husen där de visste att människor var fångade. Men vi kunde inte det eftersom då hade vi också varit döda nu, säger brandmannen John Munday som kom till Marysville tio minuter efter det att bränderna härjat där.

För att skona allmänheten från de otäcka scener som finns i den lilla tätorten har avspärrningar satts upp runtomkring Marysville.

Bränderna norr om Australiens näst största stad, Melbourne, har rasat sedan i lördags kväll. Starka vindar och höga temperaturer förvärrade förödelsen och bidrog till att fler än 750 hus brändes ner.

Så här ser det ut, och låter det, i Marysville efter eldens härjningar

Skrivet av: