Brandkatastrofen - värsta någonsin

Minst 93 människor har dött i bränderna som härjar i sydöstra Australien.


Minst 93 människor har mist livet i bränderna som härjar i sydöstra Australien, uppger polisen.

Döda människor har hittats i husruiner och utbrända bilar. Bland offren finns flera barn.

Brandkatastrofen är den värsta i Australiens historia. Dödssiffran stiger successivt, i takt med att polisen genomsöker ruinerna i de drabbade delarna av delstaten Victoria.

– Vi kommer att hitta fler kroppar när vi får tillträde till olika delar av brandområdet, sade polischefen Christine Nixon.

Samtidigt vårdas flera personer på sjukhus för allvarliga brännskador.

– Tyvärr är det några som inte kommer att överleva, sade John Coleridge, läkare vid ett sjukhus i Melbourne, till journalister.

Hela byar och mindre städer har utplånats av lågorna.

I två veckor har södra Australien plågats av det som kallats århundradets värmebölja. I går, då den högsta temperaturen någonsin - över 47 grader - uppmättes i regionen, bidrog kraftiga vindar till att vildmarksbränderna fick fart. Värst drabbat är området nordväst om Melbourne.

– Det är helvetet i all sin vrede som kommit till Victorias människor det senaste dygnet, sade premiärminister Kevin Rudd när han besökte regionen.

Ögonvittnen beskrev hur eldsflammor höga som fyravåningshus rusade fram med samma hastighet som skenande tåg, hur elden spydde ut glödande kol och träd "exploderade" av den enorma hettan.

– Den gick igenom som en gevärskula, sade Darren Webb-Johnson till tv-kanalen Sky, sedan elden svept genom den lilla staden Kinglake.

– Utmed vägarna stod utbrända bilvrak. Många hade omringats av lågorna när de försökte fly, sade Victorias biträdande polischef Kieran Walshe.

Det råder enligt Walshe inget tvivel om att flera av bränderna är anlagda. De skyldiga riskerar åtal för mordbrand.

Fortfarande rasar 26 bränder i Victoria och ett 50-tal i grannstaten New South Wales. Tusentals brandmän kämpar mot lågorna och flygplan och helikoptrar vattenbombar de drabbade områdena.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!