Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Greps för australiska dödsbränder

- 12/02/2009, 05:58 -

Två personer har gripits i samband med Australiens skogsbränder.

Två personer har gripits i samband med Australiens skogsbränder som krävt minst 181 liv men kan ha skördat så många som 300. De båda har rapporterats uppträda på ett misstänkt sätt, sade polisen på torsdagen.

Polisen avslöjade däremot inte om gripandena handlade om mordbrand, som vid en av de många bränderna misstänks ha förorsakat 20 människors död.

I uttalandet hette det att polisen ingrep sedan allmänheten uppmärksammat att de två uppträtt på ett misstänkt sätt i norr i delstaten Victoria, där bränder rasat sedan i lördags kväll.

Ännu på torsdagen brann det på minst 21 ställen, men bättre väderförhållanden bidrog till en viss lättnad för de hårt prövade brandmännen.

Åtminstone tillfälligt minskade risken för att två stora bränder i Gippsland, öster om delstaten Victorias huvudstad Melbourne, kan komma att förvärras och spridas.

– På grund av att det nu är kallare än tidigare har det blivit lite fuktigt i luften, och vindarna är svaga. Så väderförhållandena har varit gynnsamma, menade talesmannen för delstatens miljömyndighet Stuart Ord.

Enligt prognoser kommer det relativt gynnsamma vädret att hålla i sig några dagar.

– Det underlättar släckningsarbetet eftersom personal och utrustning kan flyttas närmare bränderna, berättade Ord.

Den officiella dödssiffran för brandkatastrofen är fortfarande 181, men myndigheter fortsatte att varna för att den kan komma att stiga till 300.

Skrivet av: