Lördag 13 Aug
Stockholm

Amnesty: "Hamas dödar sina egna"

"Hamas har fört bort, dödat, torterat och hotat personer som anklagas för samarbete med Israel."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Av Amnesty Internationals rapport som släpptes i går framgår att Hamas dödar palestinier.

"Sedan slutet av december 2008, då Israel inledde det tre veckor långa militära anfallet mot Gaza har minst ett tjugotal palestinier skjutits ihjäl och många fler skottskadats av Hamasanhängare i en vedergällningskampanj."

Människorättsgruppen uppger att de flesta av offrena kidnappades i deras hem för att sedan släppas, döda eller svårt skadade dumpas på någon isolerad plats. Andra sköts ihjäl på sjukhusen medans de behandlades för sina skador.

Rapporten baseras på vittnesmål från ett antal offer. Men enligt Amnesty var det många som vägrade att tala med dem i rädsla för vad Hamas skulle göra om de fick reda på det.

"Amnesty riktar en skarp uppmaning till Hamas att omedelbart upphöra med denna vedergällningskampanj och att tillåta en oberoende utredning av dessa allvarliga övergrepp."

Spänningarna mellan Hamas, som tog kontroll över Gaza i en blodig kupp 2007, och Fatah har ökat efter Israels 22 dagar långa offensiv i Gaza.

Förra månaden uppgav Hamas att de hade återtagit kontrollen över Gaza. De meddelade också att de kommer söka upp, samla ihop och straffa palestinier som misstänks samarbeta med Israel. Hotet var tydligt riktat mot Fatah-medlemmar.

–Den interna säkerhetsmyndigheten har fått instruktioner om att söka upp och slå till hårt mot kollaboratörerna, uppgav Ehab al-Ghsain, talesman för Hamas inrikesministerie, enligt Haaretz.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.