Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Första kvinnan i saudisk regering

Nyheter | 14/02/2009 16:19

För första gången har en kvinna blivit minister i Saudiarabien.

För första gången har en kvinna blivit minister i Saudiarabien. Även om hon nu bara är viceminister för kvinnlig utbildning.

Samtidigt har den hårdföre chefen för den religiösa polisen fått gå.

Chefen för den fruktade religiösa polisen Muttawa, Ibrahim al-Ghaith, har av många saudier setts som motståndare till de små liberaliseringar som kung Abdullah har infört efter att ha efterträtt sin halvbror kung Fahd efter dennes död 2005.

Det kvinnliga statsrådet är Norah al-Fayiz, tjänsteman vid Saudiska institutet för offentlig förvaltning. Hon blir viceminister för utbildning av kvinnor, den högsta post som en kvinna någonsin haft i kungadömet.

Ny chef för Muttawa blev schejk Abd al-Aziz al-Humain. Han utlovade snabba förändringar.

Vi ska försöka stå medborgarnas hjärta nära. Deras bekymmer är våra, sade han i tv-kanalen al-Arabiyya.

Kungen utnämnde också för första gången representanter för alla fyra sunnitiska rättsskolor till Ulemarådet, rikets religiösa ledning. Tidigare har bara företrädare för hanbaliskolan, som dominerar den konservativa saudiska versionen av islam, ingått i rådet.

Kungen har också utnämnt en ny ledare för den officiella saudiska människorättskommissionen.

Men de viktigaste ministerposterna - försvar, inrikes och utrikes - hålls fortfarande av "tunga" prinsar inom kungafamiljen.

Skrivet av: