Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Barnäktenskap inget fel

- 15/01/2009, 13:13 -

Att inte låta flickorna gifta sig är att göra dem en "otjänst".

Det är inget fel att gifta bort tioåriga flickor, har en av Saudiarabiens högsta religiösa ledare slagit fast.

Den mäktige stormuftin Abdul Aziz al-Sheikh sade i ett tal i måndags att islamisk lag, sharia, tillåter att flickor som ännu inte kommit i tonåren gifter sig och att de som är emot det gör flickorna "en otjänst".

– Vi hör ofta talas i medierna om äktenskap för minderåriga. Vi måste känna till att sharialagarna inte är orättvisa för kvinnor, ska han ha sagt.

Hans kommentar följde på flera uppmärksammade fall där unga flickor gifts bort med män som skulle kunna vara deras gammelfarfar- eller morfar.

I måndags tillät en domstol i Taif en elvaårig flicka att separera från sin 75-årige make, efter det att hennes mamma vänt sig till domstolen, rapporterar tidningen Okaz.

Flickans far hade arrangerat giftermålet i utbyte mot en hemgift.

I december avvisade dock en domstol i Unayzah en begäran från en mamma till en åttaårig flicka att äktenskapet mellan dottern och hennes 58-årige make skulle upplösas. Domstolens motivering var att fallet fick vänta till dess att flickan nått puberteten och själv kunde lämna in en skilsmässoansökan. Hon skulle lämnas över till mannen först när hon fyllde 18 år.

Människorättsgrupper i Saudiarabien kämpar mot den gamla traditionen med barngifte och vill att en minimiålder för giftermål förs in i lagstiftningen.

Skrivet av: